”Den som snusar en dosa om dagen har lika stor risk för typ 2-diabetes som man tidigare sett hos personer som röker ett paket cigaretter om dagen”, säger Sofia Carlsson, en av forskarna bakom den nya studien. Foto: Erlend Aas/TT

Storsnusare riskerar få typ 2-diabetes

Uppdaterad
Publicerad

Snus anses ofta vara ofarligare än rökning. Men när det handlar om risken att drabbas av typ 2-diabetes verkar båda tobaksvarianterna vara lika farliga. I en sammanställning av fem olika befolkningsstudier har forskare från flera svenska universitet kunnat se att snusare löper en ökad risk att drabbas av typ 2-diabetes.

Studien är baserad på data från fem olika så kallade prospektiva studier, där man följer en grupp av människor under lång tid för att se hur risken att utveckla olika typer sjukdomar skiljer sig åt beroende på vilka levnadsvanor man har.

70 procent ökad diabetesrisk för storsnusare

Med hjälp av det här underlaget kunde forskarna från bland annat Umeå universitet, Lunds universitet, och Karolinska Institutet i Solna, se att personer som rapporterat att de snusar sju dosor i veckan eller mer, löpte 70 procent större risk att drabbas av typ-2-diabetes.

För personer som snusade fem-sex dosor i veckan ökade risken med ungefär 40 procent. Snusar man mindre än fem dosor i veckan verkar det inte ge en ökad risk.

– Den som snusar en dosa om dagen har lika stor risk för typ 2-diabetes som man tidigare sett hos personer som röker ett paket cigaretter om dagen. Precis som med rökning så finns det ett tröskelvärde när vi börjar se att risken ökar. I det här fallet verkar den gränsen gå vid ungefär fyra-fem dosor i veckan, säger Sofia Carlsson, universitetslektor vid Institutet för miljömedicin vid Karolinska Institutet, och en av forskarna bakom studien.

54.000 män undersöktes

Totalt undersökte man drygt 54.000 män, deras snusvanor, och hur det kan kopplas till typ-2-diabetes. Av dessa män hade drygt 2.400 drabbats av sjukdomen. Underlaget kommer bland annat från Västerbotten, Stockholm, och Malmö.

– Anledningen till att vi bara tittade på män var för att vi ville ha personer som enbart snusade och inte kombinerade snusning och rökning. Andelen kvinnor som levde upp till dessa kriterier var helt enkelt för låg, eftersom de inte snusar i lika stor utsträckning, säger Sofia Carlsson.

”Kraftig ökning”

Joep Perk, hjärtläkare och professor i folkhälsa vid Linnéuniversitetet, har läst studien, och är förvånad över att den förhöjda risken ser ut att vara så hög.

– Det är en gedigen studie och det är en kraftig ökning de har identifierat. Det är nog rätt många personer inom folkhälso- och diabetesforskning som kommer att höja på ögonbrynen eftersom det är mer än vad man hade förväntat sig, säger han.

Nikotinet påverkar insulinkänsligheten

En snusare utsätts för ungefär lika mycket nikotin som en rökare, har tidigare studier visat. Sen tidigare vet man också att nikotinet kan försämra insulinkänsligheten. Om den försämras för mycket kan man alltså drabbas av typ-2-diabetes.

– Varje ny forskningsrapport lägger till pusselbit efter pusselbit som visar att vi kanske borde vara lite försiktigare med nikotinet än vad vi är, säger Joep Perk.

Flest snusare i Västerbotten

Studien visar att personer från Västerbotten snusar mest, och det är också underlaget för männen i den här regionen som är störst. Trots det pekar siffrorna från varje region åt samma håll.

– Även om underlaget från Västerbotten är större, ser vi ingen skillnad i riskökningen för personer i de andra regionerna, säger Sofia Carlsson.

Mer forskning krävs för att ta redan på om det finns någon skillnad på portions- eller lössnus, och hur riskökningen för kvinnor ser ut.

Folkhälsomyndigheten: ”ännu en pusselbit”

– Jag tycker att det är jättebra att det har kommit en ny studie på ett större svenskt underlag.  För i många fall är inte snuset hälsoeffekter så tydligt utforskade i studier med god kvalitet, säger Sofia Ljungdahl, utredare på Folkhälsomyndigheten.

Folkhälsomyndigheten ger inga rekommendationer kring snusning men konstaterar att snus är beroendeframkallande och att det skadar tandkött och munslemhinnan. Dessutom kan snus påverka fostret om man är gravid och risken för tidig födsel ökar.

– Den här nya studien ger ytterligare en pusselbit vad gäller snus, men den förändrar inte vår syn att snus har vissa effekter på hälsan, säger Sofia Ljungdahl.

Att den nya studien innehåller så många personer, och då enbart personer som aldrig rökt, ger den extra tyngd.

Referens: Sofia Carlsson et al. Smokeless tobacco (snus) is associated with an increased risk of type 2 diabetes, results from five pooled cohorts. Journal of Internal Medicine, 2017. 

Snus och hälsorisker

* Nikotinet i snus är beroendeframkallande. Uppskattningsvis är omkring 5 procent av svenskarna i åldern 17-84 år beroende av snus.

* Snus skadar munslemhinnan och kan skada tandköttet.

* Snusanvändning vid graviditet ökar risken för att fostret skadas och för alltför tidig födsel.

* För den som snusar mycket ökar risken för klass 2-diabetes (även kallad åldersdiabetes).

* Det finns ett visst vetenskapligt stöd för ett samband mellan snus och cancer i magen, lungorna, tjocktarmen och ändtarmen samt övervikt och ogynnsamma kolestrolnivåer.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.