Giftalger Foto: TT

Ny teknik spårar giftalger

Uppdaterad
Publicerad

Med hjälp av ny teknik utvecklad vid Lunds universitet kan giftalger upptäckas på ett mycket tidigt stadium. Den nya apparaturen kan spåra mycket lägre koncentrationer än som hittills varit möjligt.

Giftalger, eller cyanobakterier som det egentligen heter, blir allt vanligare till följd av den globala uppvärmningen. Främst drabbas boskap i varma miljöer som i Afrika, Australien och södra USA.

– Djur och människor drabbas på samma sätt. Men det här har framför allt betydelse för boskapen, eftersom de dricker från dammar och sjöar som ofta inte övervakas, säger Lesedi Lebogang, nybliven doktor i bioteknik vid Lunds tekniska högskola.

Automatiserad

Den grundläggande tekniken fanns sedan tidigare. Men nu har Lebogang, tillsammans med de övriga forskarna lyckats baka ner alltsammans i en automatiserad låda.

– Det sparar både tid, pengar och liv. Man ska snart kunna gå ut direkt på fält och ta apparaturen med sig, i stället för att skicka proverna tillbaka till labbet.

Sensorn kan spåra oerhört små proteinkoncentrationer i vätskor, vilka sedan förstärks och omvandlas till mätbara elektriska signaler.

För att ge ett exempel så räcker det att tillsätta proteinmolekyler i Östersjön motsvarande den mängd sockermolekyler det finns i två sockerbitar för att instrumentet ska ge utslag.

Tillgänglig om ett år

 * Själva grundteknologin är en biosensor utvecklad av Bo Mattiasson och Martin Hedström, forskare i bioteknik vid Lunds universitet. Även Dag Erlandsson har haft en viktig del i teknikutvecklingen av sensorn. Sensorn kan spåra mycket små koncentrationer i vätskor. Lesedi Lebogang har lyckats använda antikropps-kemikalier fastsatta på ytor för att spåra just cyanobakteriernas gifter.

 * Tekniken är patenterad och kommer att finnas kommersiellt tillgänglig om något år.

 * Tekniken ska också kunna användas för att på ett tidigt stadium upptäcka hiv-diagnos redan ett par dagar efter smittotillfället.

Källa: Lunds universitet (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.