Svenska forskare tror att kondomen får konkurrens

Uppdaterad
Publicerad

Nya försöken innebär ”ett helt nytt sätt att lösa problemet” säger svensk sexualläkare.

Nu väcks åter idén om ett p-piller för män. I en ny forskningsstudie gjord av brittiska och australiensiska forskare rapporteras om ett preparat som hindrar spermier från att ta sig fram.

– Det nya preparatet inriktar sig på att störa spermiernas transport. Man paralyserar själva rörsystemet så att spermierna inte kommer fram, säger Stefan Arver, som är forskare och läkare inom sexualmedicin.

Han menar att man nu kan ha hittat grunden för nåt som faktiskt kan bli manliga p-piller.

Och det är inte första gången forskare försökt ta fram manliga p-piller.

Tidigare försök för riskabla

– Jo det har förekommit många försök att skapa ett manligt preventivmedel. Tyvärr har inget av de resulterat i ett hållbart system hittills. Tidigare försök så har man jobbat med att störa ut spermiebildningen med hjälp av vissa hormoner. Men risken för biverkningar har ansetts vara för stora, säger Stefan Arver.

Kvinnliga p-piller kom i stor skala på 1960-talet, och var då lite av ett mänskligt hormonexperiment. Men det är faktiskt också svårare att fixa ett bra p-piller till män än kvinnor, menar Stefan Arver.

– Män har ju en ständigt pågående bildning av spermier, kvinnor har en äggmognad en gång i månaden bara, då ska man bara störa ett moment, det kräver inte så mycket, men att stoppa en pågående spermiebildning är ett betydligt svårare problem.

Stör inte spermieproduktionen

Det är här den nya forskningen löser problemet genom ett annorlunda nytänkande. Det nya p-pillret attackerar nämligen spermiernas öden och äventyr på ett helt nytt vis. Det nya preparatet stör inte alls själva spermieproduktionen i sig. I stället attackeras två proteiner som är nödvändiga för just spermiernas framfart.

Spermierna blir alltså kvar i testiklarna och när de blir för gamla återanvänds de i nyproduktion av spermier.

– Man har testat det här p-pillret på möss än så länge, och då har det visat sig fungera, säger Stefan Arver.

Inga befruktningar bland mössen skedde när hannarna fick ta preparatet, men samtidigt visade sig mushannarnas fertilitet komma tillbaka på bara två veckor när de slutade att få p-pillret.

Sexlust påverkas inte

En fördel jämfört med hormonpiller är också att varken sexuell lust eller andra personlighetsdrag påverkas. Inte heller själva upplevelsen påverkas i sig, enligt Stefan Arver.

– Orgasmupplevelsen är ju något vi upplever i hjärnan och den behöver inte alls påverkas, inte heller de muskelsammandragningar som sker i kroppen vid orgasmen.

Däremot kan det påverka mängden sädesvätska, enligt Stefan Arver. Det kanske inte bara är spermierna i sig som får det svårt att ta sig fram i ”rörsystemet” alltså. Och det kan ju upplevas som konstigt, en ”psykologisk barriär för vissa män”, enligt Stefan Arver.

Han tror ändå att den nya metoden i princip visar på en lösning för vad som kan bli en allvarlig konkurrent till kondomen.

– I ett par där bägge vill ha en fungerande preventivmetod är det naturligt att hitta nåt som mannen får ta ansvar för, säger Stefan Arver.

Miljardkarusell återstår

När kan man då köpa det här manliga p-pillret i butik?

– Det återstår ganska mycket arbeta för att ta det här från musförsök till en fungerande produkt. Idag ställs mycket stora krav på säkerhet för sådana här preparat och det kommer krävas åratal av omfattande försök och miljardbelopp i investeringar innan det här kan bli verklighet, säger Stefan Arver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.