Lena Ek: ”Det blir väldigt spännande”

Uppdaterad
Publicerad

Forskarna är till 95 procent säkra på att människan ligger bakom jordens uppvärmning.

I dag släpps den nya rapporten från FN:s klimatpanel (IPCC). I rapporten, som är en sammanfattning av de senaste årens klimatforskning, sägs det att forskarna nu är till 95 procent säkra på att människan delvis ligger bakom den pågående temperaturhöjningen på jorden.

Det hävdas också att om utsläppen av växthusgaser fortsätter som hittills finns risk för att temperaturerna kommer att nå farliga nivåer vid nästa sekelskifte.

FN:s klimatpanel i Stockholm

”Väldigt spännande”

Miljöminister Lena Ek gästade Gomorron Sverige och var förväntansfull inför presentationen av rapporten.

– Det blir väldigt spännande, och jag är hemskt glad att de är klara, säger Lena Ek.

Hon tror att rapporten kommer att spela stor roll i klimatdebatten.

– Vi har sett hur den förra omgången rapporter påverkat politiken i världens alla länder i de stora internationella organisationerna. Det hoppas jag att den här också kommer göra. För det är en väldigt allvarlig fråga och det är otroligt viktigt att vi håller oss under tvågradersmålet – och då kommer de här med kunskap om vad det beror på, men också i nästa delrapport om vad som behöver göras.

USA engagerade

Även om utveckligen inte är nog, ser miljöministern ändå stora framsteg, bland annat vad gäller USA:s engagemang.

– Vi ser ändå en viss förändring. USA har engagerat sig väldigt starkt i det vi gör med att minska utsläppen av kol och stoft i atmosfären – som bidrar till att snabbsmälta isarna och det är ju svensk forskning som ligger bakom det, säger Lena Ek.

Vad är nästa steg i den globala diskussionen om klimatet?

Nu måste vi analysera det här noga. Vi förbereder nu det här årets klimatförhandlingar i Warszawa och nu gäller det att se till att översätta det här i praktiskt handling i de här förhandlingarna, och att få EU att ta ett par steg framåt. Vi från svenska regeringen vill ju att EU ska öka sina ambitioner också.

Se hela intervjun i klippet högst upp i artikeln.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

FN:s klimatpanel i Stockholm

Mer i ämnet