Skelettet av mannen som dog i eldstaden visades idag upp på en presskonferens på länsmuseumet i Kalmar. Foto: Daniel Lindskog

Nya makabra skelettfynd vid Sandby borg

Uppdaterad
Publicerad

De senaste fynden vid den fornnordiska borgen på Öland är de värsta hittills. Nu har även barn hittats, och en äldre man skändades efter döden.

– Det är så otroligt brutalt. På flera av skeletten ser vi stora huggskador, och på ett av har vi sett direkt dödande hugg mot huvudet. En ren avrättning, säger Helena Victor, projektledare på Museiarkeologi Sydost vid Kalmar läns museum.

SVT har tidigare rapporterat om borgen på Ölands östkust, som byggdes av ölänningar och sedan blev skådeplats för en fruktansvärd massaker.

Sandby Borg

Nu har arkeologerna hittat nya skelettfynd, och benen talar sitt tydliga språk.

– Vi grävde i ett hus där vi inte grävt förr, och då hittade vi skelettet av en ihjälslagen man. Han blev slagen, vred sig, och trillade framstupa över en eldstad, säger Helena Victor.

Fick ligga kvar och dö i elden

Mannen var i 50-60-årsåldern när han dog, och antagligen någons morfar eller farfar. De brända benen avslöjar att han tilläts ligga kvar och dö där i elden, men mördarnas förnedring var inte över efter det.

– Man har medvetet stoppat in fyra fårtänder i munnen på honom efter att han dog. Det ser jag som en direkt förnedring, säger Helena Victor.

Vid denna tid var det inte ovanligt att lägga mynt i munnen på avlidna personer, kanske som betalning till färjekarlen som skulle ta den döde till dödsriket. Att fårtänder stoppades in i mannens mun istället för mynt tyder på en markering.

– Fåret har ju mytologiskt sett inte varit förknippat med något hedervärt. Idag använder vi ju fortfarande begreppet ”fårskalle”. Och då ska man tänka att det här var under tiden för fornnordiska religioner, då det var viktigt att vara en hedersam och stark krigare.

Ovanligt respektlöst

Även fiender brukade behandlas med respekt.

– Det konstigaste av allt var att mördarna lät kropparna ligga kvar. Normalt sätt begravde man till och med sina värsta fiender.

Helena Victor tror att förnedringen tyder på att andra ölänningar låg bakom blodbadet.

– Man ville statuera ett exempel, och förbjuda andra från att begrava liken, för att skapa största möjliga trauman, säger Helena Victor.

En tänkbar anledning till att man ville skapa detta trauma var för att massakern inträffade under en tid med mycket maktspel. Dådet sammanfaller med Västroms fall, som inträffade år 476. En stor del av alla de fynd som gjorts i borgen kommer också från romarriket, som mynt och smycken.

Kan ha skett på natten

Men på kropparna har man inte hittat några föremål.

– Det kan tyda på att massakern inträffade på natten, då man inte hade så mycket på sig.

Forskarna tror inte att frånvaron av föremål tyder på att förövarna plundrade borgen.

– Då hade man tagit med sig djuren också, som var begärliga byten. Men här har vi hittat skelett ifrån både hästar och får, som antagligen lämnades att självdö i borgen, säger Helena Victor.

”Fyndet av barn ger oss nya insikter”

En liten bit ifrån mannen i eldstaden hittades även överarmsben från ett litet barn. Resten av liket tros ha flyttats bort av djur. Arkeologerna ser fyndet av ett barnskelett som både ”skrämmande och sensationellt”.

– Det ger oss helt nya insikter om massakern, för fram tills nu har allt pekat på att det bara fanns vuxna i borgen när händelserna utspelade sig, säger Helena Victor.

Just nu är det för kallt och blåsigt för fortsatta utgrävningar, men de ska återupptas nästa år.

Är det inte en kuslig plats att gräva vid?

– Det är obehagligt att hitta barn, för många av oss som jobbar där har barn själva. Men det är samtidigt en otrolig vacker plats som drar mycket folk på utflykt. Många har också förlovat sig där.

– Och när vi arbetar är det egentligen inte kusligt, för vi är där för att göra ett jobb. Kropparna har legat där de dog i 1500 år, och nu berättar vi deras historia, säger Helena Victor.

Se Vetenskapens värld avsnitt 4 från tidigare i år, som innehåller ett reportage om Sandby borg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sandby Borg

Mer i ämnet