Foto: TT

Nya råd om fosterrörelser

Uppdaterad
Publicerad

Alla gravida kvinnor bör få information om fosterrörelser vid det rutinbesök i mödrahälsovården som erbjuds omkring graviditetsvecka 24, av 40. Om kvinnans beskrivning av fostrets rörelser senare tyder på att de blivit färre eller svagare bör hon omgående erbjudas en undersökning av fostret. Det är innebörden av nya rekommendationer från Socialstyrelsen.

450 foster dör i magen efter vecka 22 varje år. I flera decennier har andelen dödfödda barn legat fast i Sverige och har inte minskat. 2014 föddes 4 döda barn per 1.000 födda.

Men nu kommer Socialstyrelsen ut med nya rekommendationer, som ett sätt att försöka minska dödligheten, men också att minska olikheterna i informationsgivning och utredningar i olika delar av landet.

– Syftet med rekommendationerna är att färre foster ska dö i livmodern och att färre barn ska dö eller skadas i samband med förlossningen, säger Elin Linnarsson, utredare på Socialstyrelsen, i ett pressmeddelande.

I kunskapsstödet finns också uppgifter om vanliga mönster i fosterrörelser och faktorer som gör att de kan upplevas olika för olika kvinnor.

Fakta/De nationella rekommendationerna

  • Hälso- och sjukvården bör ge information om fosterrörelser till alla gravida kvinnor i samband med det rutinbesök inom mödrahälsovården som erbjuds omkring vecka 24.
  • Om en kvinna har haft kontakt med vården på grund minskade fosterrörelser, men inget tytt på att fostret mått dåligt, så bör rådet till kvinnan vara att ta ny kontakt om hon åter upplever att fostrets rörelser minskar.
  • När en gravid kvinna söker vård för minskade fosterrörelser bör hälso- och sjukvården lyssna på hennes berättelse och göra en riskbedömning som underlag för fortsatt handläggning.
  • När kvinnans berättelse tyder på minskad frekvens eller styrka i fosterrörelserna, bör hälso- och sjukvården utan att avvakta erbjuda en undersökning där det finns tillgång till kardiotokografi, så kallat CTG, och ultraljud.

Källa: Socialstyrelsen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.