Vaccinet testades på 6.000 personer i Guinea. På bilden testas blod för Ebola i Liberia, 2015. Foto: TT

Nytt ebolavaccin mycket effektivt

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt ebolavaccin har testats i Guinea och visat sig vara mycket effektivt. I provgruppen på 6.000 personer smittades inte en enda person av viruset.

Ett ebolavaccin som kan bli tillgängligt 2018, är mycket effektivt, enligt Världshälsoorganisationen WHO.

Vaccinet testades på 6.000 personer i Guinea och ingen av dem har smittats av viruset. I kontrollgruppen, som inte fick något vaccin, har 23 personer smittats, skriver forskarna i tidskriften The Lancet.

– Om vi jämför noll mot 23, så tyder det på att vaccinet är mycket effektiv, det kan vara upp till 100 procent effektivt, säger Marie-Paule Kieny vid WHO.

Krävde över 11.000 liv

WHO har själv lett studien kring vaccinet, efter att ha erkänt sina egna tillkortakommander efter den senaste utbrottet i västra Afrika 2013.

Fler än 11.000 människor dog i den epidemin, som inleddes i Guinea och spreds främst till grannländerna Liberia och Sierra Leone, men blev en global angelägenhet och smittade även enstaka medborgare från andra länder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.