Ett vikingaskepp på ett museum i Oslo. Foto: TT

Nytt fynd glädjer vikingaforskare

Uppdaterad
Publicerad

En tidigare okänd vikingabosättning kan ha hittats på Newfoundland i Kanada. Enligt arkeologen som lett utgrävningarna är chanserna mycket goda att det verkligen rör sig om en vikingaplats.

– Det är antingen en helt ny kultur som ser ut exakt som den nordiska, och som vi inte känner till. Eller så är det den västligaste nordiska fyndplatsen som någonsin hittats, säger Sarah Parcak till tidningen The Washington Post.

Bosättningen skulle i så fall vara den andra som hittats i Nordamerika. Men enligt forskarna är det fortfarande för tidigt att säga om upptäckten vid Point Rosee på sydvästra Newfoundland verkligen är ett bevis på att vikingar faktiskt var bosatta där, eller om de bara passerade under en begränsad period.

Vid utgrävningarna har arkeologerna hittat en sprucken sten som kan vara resterna av en eldstad, och bitar av järn. Platsen upptäcktes först med hjälp av satellitbilder.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.