Nytt hopp för drabbade av Hortons huvudvärk

Uppdaterad
Publicerad

Som första sjukhus i Sverige har Akademiska sjukhuset i Uppsala introducerat en ny behandling med elektrisk nervstimulering mot Hortons huvudvärk.

Hans Eriksson, neurolog på Akademiska sjukhuset, har tillsammans med sin kollega och överläkaren, Mikael Magnusson, opererat sex patienter med den nya metoden.

– SPG-stimulering innebär att man sätter in ett implantat med elektroder som patienterna aktiverar själva vid svår smärta. Den elektriska stimuleringen bryter en ond cirkel av nervsignaler som orsakar huvudvärksattacker. Ingreppet är inte förenat med några allvarliga risker, eftersom man inte går in i själva hjärnan utan allt sker utanför, säger Hans Eriksson.

Intensiv smärta

Den exakta orsaken till Hortons huvudvärk är ännu okänd, men likheter finns med andra huvudvärkstillstånd som migrän. Omkring en av tusen svenskar har Hortons huvudvärk.

– Smärtan är oerhört intensiv och skärande och kommer i attacker som varar från 15 minuter upp till flera timmar. Ibland liknas attackerna med ett njurstensanfall och förlossningssmärtor, säger Hans Eriksson.

Hos de flesta kommer huvudvärken under perioder och varar någon vecka upp till många månader, med mellanliggande perioder av smärtfrihet. Men omkring 10 procent har sjukdomen kroniskt, där attackerna förekommer mer än 11 månader per år. Det är de personerna sjukhuset nu vill kunna erbjuda ett alternativ.

– Det är fantastiskt om vi kan hjälpa denna utsatta grupp där huvudvärken är ett handikapp och där människor lever isolerade och varken kan jobba eller ha ett socialt liv på grund av sin smärta, säger Hans Eriksson.

Ingen har blivit botad

Han beskriver att vid ett anfall vidgas blodkärlen i hjärnhinnorna vilket hänger samman med att nervtrådar från en ansamling av nervceller, Ganglion Sphenopalatina, frisätter inflammationsframkallande molekyler vid blodkärlen. Samma molekyler aktiverar smärtreceptorer i hjärnhinnorna och via nervbanor i hjärnan skapas upplevelsen av den intensiva smärtan.

Men om man lägger en svag högfrekvent växelström över Ganglion Sphenopalatina, så kallad SPG-stimulering, bryts aktiviteten i nervcellerna och huvudvärken avtar.

Att operera in implantat är än så länge relativt ovanligt. Omkring 150 operationer har gjorts i världen. De studier som gjorts visar på gynnsamma reultat och få risker, även om någon inte blivit helt botad.

– På två tredjedelar av patienterna har behandlingen effekt.  En tredjedel där behandlingen inte fungerar varför det är så går inte att förklara. Bland de som behandlingen fungerade på tyckte hälften att de får mindre intensiv smärta och andra hälften att de får betydligt färre anfall från 20 anfall per vecka till två,

På sikt finns även en förhoppning om att SPG-stimulering kan användas även mot kronisk migrän där det för närvarande pågår studier.

Fakta: Hortons huvudvärk

En av tusen svenskar har Horton huvudvärk. Den kännetecknas av plötslig, mycket intensiv, skärande och pulserande värk bakom ena ögat. Det kallas också klusterhuvudvärk eller självmordshuvudvärk, eftersom människor som har det har tagit livet av sig för att det är så smärtsamt. Det finns två varianter, episodisk och kronisk.

De flesta har episodisk vilket innebär att man är helt besvärsfri i kortare eller längre perioder. Omkring 10 procent har den kroniska varianten som innebär att man har besvär varje dag i över ett år eller att man har besvärsfria perioder som varar mindre än två veckor. Åtta av tio som får Hortons huvudvärk är män.

Sjukdomen börjar oftast i 20–30-årsåldern och upphör vanligen omkring 65 års ålder.

Det är inte klarlagt varför man får Hortons huvudvärk. Blodkärlen vidgas och det uppstår en kraftig svullnad. Det finns i dagsläget inget bot, men att inhalera syrgas hjälper liksom vissa läkemedel.

Källa: Stockholms läns landsting

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.