Nytt super-mikroskop avslöjar cellernas inre liv

Uppdaterad
Publicerad

Det nya mikroskopets superupplösning ska ge helt nya möjligheter för medicinforskningen.

Det är i nya numret av tidskriften Science som förra årets nobelpristagare Eric Betzig presenterar en ny sorts mikroskop. Bland annat kan man nu se hur olika ämnen transporteras inne i cellen.

Bilderna på cellernas inre liv har tagits med ett så kallat SIM- mikroskop. Med hjälp av SIM-tekniken kan man från och med nu ta rörliga bilder i extrem upplösning på vad som händer i kroppens celler.

Skadar inte cellerna

Förra årets nobelpris i kemi gick till just Betzig, för ett annat mikroskop, men det nya SIM-mikroskopet är mer användbart än det som gav Nobelpriset. Bland annat slipper forskarna nu belysa de celler man vill titta på med starkt laserljus – vilket hotar att skada dem.

– De här bilderna är långt bättre än några som tagits tidigare. Det här visar vad superupplösning kan göra i verkligheten, säger Betzig.

Enligt forskarna har SIM-mikroskopet redan lett till nya detaljkunskaper om vad som händer inne i våra celler, något som kan vara avgörande när man t ex tar fram nya läkemedel.

Svensk bakom upptäckten

SIM utvecklades från början av den svenske forskaren Mats Gustafsson, som arbetade vid samma forskargrupp fram till sin död i cancer 2011.

– Jag övertog hans forskargrupp och har fortsatt arbetet, inte bara för att hedra hans minne, utan för att jag verkligen tror på den här tekniken, säger Eric Betzig.

Eric Betzig tror att Gustafsson också hade varit en av Nobelkommitténs kandidater till Nobelpriset i kemi om han hade fått leva:

– Han hade sannerligen förtjänat Nobelpriset, säger Eric Betzig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.