Susanne Åkesson från Lunds universitet tar emot priset Ignobel i fysik under den årliga ceremonin på Sanders Theater i Boston. Foto: TT/Bryan Snyder

Svenska forskare prisas med skämtsamt Nobelpris

Uppdaterad
Publicerad

Svenska forskare tilldelades i natt det mer skämtsamma nobelpriset Ignobel för forskning kring varför insekter dras till mörka hästryggar och sländor attraheras av gravstenar.

På en galatillställning vid Harvarduniversitetet i Boston delades Ignobelpriset ut för 26:e året i rad och bland pristagarna som belönades med humorpriset över udda forskningsinsatser finns två svenskar. Susanne Åkesson, professor vid avdelningen för evolutionär biologi vid Lunds universitet är en av pristagarna. Hon och hennes medarbetare får årets pris i fysik för att de har upptäckt ”varför vita hästar är de mest hästbromssäkra hästarna och varför sländor är dödligt attraherade av svarta gravstenar”, enligt motiveringen.

– Det är jätteroligt. Priset lyfter upp forskning som är oväntad och får en att tänka efter och inse att det ligger en del bakom. Det är ett bevis på att man tacklar problem med nya ögon. Priset gynnar de som är lite modiga och går mot strömmen, säger hon till Dagens Nyheter.

Nobelpriset 2016

Årets litteraturpristagare är författaren och biologen Fredrik Sjöberg, som belönas för ”sitt självbiografiska verk i tre volymer om njutningen av att samla flugor som är döda och flugor som ännu inte är döda”.

Ytterligare åtta pris delades ut under natten till fredagen. Bland annat belönades en studie om hur råttors sexliv påverkas när de bär byxor och priset i psykologi gick till en grupp forskare som frågat lögnare hur ofta de ljuger och litat på deras svar.

Namnet IgNobel är en lekfull kombination av Nobelpriset och det engelska ordet ignoble, som betyder inte så ädel. Priserna delades ut av fyra riktiga Nobelpristagare, bland annat en hjärnkirurg och en Nasa-forskare, och under den legendariska ceremonin kastade de 11000 åskådarna pappersflygplan på varandra och på scenen.

Övriga Ignobelpris:

Priset i medicin gick till forskare som upptäckt att klåda på höger sida av kroppen kan lindras när man ser att någon kliar ens vänstra sida i en spegel

Ekonomipriset fick forskare som undersökt vilken personlighet stenar upplevs ha.

Fredspriset belönar en studie om vilka som litar på och vilka som kan genomskåda skitsnack som ser ut att vara djupa insikter.

Priset i biologi delas mellan två personer som levt i vildmarken som get respektive som grävling, utter, hjort, räv och fågel.

Forskare som undersökt hur vi uppfattar saker när vi böjer oss dubbla och tittar på dem mellan benen får priset i perception.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nobelpriset 2016

Mer i ämnet