Foto: SXC.hu

Ögonen visar inte om du ljuger

Uppdaterad
Publicerad

Att du kan se på en persons blickriktning om den ljuger eller inte är en myt. Ny forskning tillbakavisar den vanliga uppfattningen att vissa ögonrörelser är förknippade med lögner.

Tidigare har vi trott att om en person tittar till höger så ljuger den men om personen tittar till vänster så tyder det på att den talar sanning. Men forskarna som motbevisat den gamla teorin genomförde tre olika studier som alla visade att det inte fanns något samband mellan blickriktning och sanning eller lögn.

Till exempel spelade forskarna in ögonrörelser med filmkamera medan deltagarna i studien ljög och talade sanning om vartannat.

– Många anser att vissa ögonrörelser är ett tecken på lögn och den här idén lärs fortfarande ut i olika utbildningar. Vår forskning ger inget stöd för idén. Så det är nog dags att överge den strategin som lögndetektor, säger forskningsledaren Caroline Watt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.