Foto: SVT/TT

Ökad risk för bröstcancer vid nattjobb

Uppdaterad
Publicerad

Ny svensk forskning stärker tidigare misstankar att nattarbete ökar risken för bröstcancer.

I dagens dygnet runt-samhälle är nattarbete vardag för många. Att rubba dygnsrytmen och den inre klockan kan medföra stora hälsorisker. Vid nattarbete och skiftarbete ökar risken för hjärtkärlsjukdomar, typ-2 diabetes och olika former av cancer.

Man har under lång tid misstänkt att det finns ett samband mellan bröstcancer och nattarbete men tidigare forskning har inte gett något entydigt svar.

I en grundlig studie har forskare vid Karolinska Institutet nu följt 13.000 kvinnor från det svenska tvillingregistret från 1998 fram till i dag. Resultatet visar att för kvinnor som jobbar natt under lång tid, 20 år eller mer, ökar risken för att drabbas av bröstcancer med 75 procent.

– Det kan låta mycket men det är inte alls som asbest eller rökning, säger Torbjörn Åkerstedt, professor, Karolinska Institutet.

Men han tycker ändå att kvinnor som jobbar mycket natt ska vara vaksamma.

Jobbade natt och fick bröstcancer

När Astrid Bjerkås för två år sedan drabbades av bröstcancer hade hon jobbat som barnmorska i 25 år på Sundsvalls sjukhus. Hon är säker på att det finns ett samband mellan nattjobbet och hennes sjukdom och tycker att det är bra att studien gjorts.

– Jag hoppas att det här blir en fingervisning för de som kommer efter mig. Att man inte ska jobba natt i så många år, säger hon.

Astrid Bjerkås är nu frisk men är orolig att cancern ska komma tillbaka. Men hon tycker inte att man ska sluta jobba natt utan man borde pausa och ha en mer blandad tjänstgöring.

– Någon måste ju göra det men att man delar lite mer på jobbet, säger hon.

Ökningen innebär att risken för att drabbas av bröstcancer ökar från 2 procent vid normala arbetstider till 3,5 procent vid nattarbete. Orsaken menar Torbjörn Åkerstedt är att oregelbunden sömn stör kroppens produktion av melatonin, ett hormon som skyddar kroppen mot cancer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.