Ökning av mobilappar som lurar barn

Uppdaterad
Publicerad

Mobil-appar som lurar oss att klicka på knappar så att pengar dras från bankkontot ökar kraftigt, och det gäller inte minst spel som riktar sig till barn.

Svenskarna köper allt fler smartphones, inte minst för alla roliga appar – spel och program. Men ibland har apparna en tvivelaktig eftersmak.

I april i år uppmärksammades spelet Smurfs Village, där en familj fick en räkning på 50.000 kronor för att barnen under en fjällresa klickat på att köpa jordgubbar inne i spelet.

Riktar sig ofta till barn

Men trots den typen av händelser tycks ingen dra i bromsen. Tvärtom visar ny statistik som SVT tagit del av visar att den här typen av spel ökar kraftigt. I den inbyggda programbutiken för Iphone och Ipad – ”App Store” – innehåller nu allt fler av spelen funktioner där det dras pengar från kreditkortet när man klickar på olika knappar i spelet. Och många av de här spelen riktar sig just till barn.

Björn Jeffery är vd på app-tillverkaren Toca Boca, ett företag som specialiserat sig på att göra mobil-appar till barn. Han menar att utvecklingen är skrämmande.

– Många av de mest nedladdade barnspelen är sådana där barn klickar inne i spelen, och då dras det pengar från föräldrarnas kreditkort. Ett exempel är appen Talking Tom, som är mycket populär just nu.

– Vi skulle tjänat väldigt mycket mer pengar om vi också hade gjort så, men vi har valt att inte ha sådana funktioner i just våra appar. Det är inte rätt i appar som riktar sig till barn.

Inkomsterna för spelföretagen ökar med ”gratisspelen”

Inkomsterna för företag som gör spel till App Store har nästan fördubblats på ett år. Detta trots att spelen oftast påstås vara gratis. Hur går då det här till?

Tricket är att spelen ser ut att vara gratis, men bara just när du laddar ner spelet. I stället tas det betalt på olika sätt när du klickar i spelet. Från juni 2010 till juni 2011 har den här typen av spel ökat från 9% till hela 52% av spelen i App Store. 35% av gratisspelen i App Store har till och med en egen valuta med låtsaspengar som man kan köpa genom att klicka i spelet.

1000 kronor på en kvart

Helena Risinger laddade ner ett gratisspel till sin 5-årige son, och blev av med nästan 1000 kronor på mindre än en kvart. Pengar som hon aldrig fått tillbaka.

– Jag laddade ner ett spel till min son som jag tyckte verkade roligt. Han spelade det en liten stund, men gillade det inte, så vi avinstallerade det. Några dagar senare fick jag ett kvitto att 800 kronor hade dragits från mitt konto under den kvart som han spelade.

App-tillverkare som SVT talat med säger att det här är en tydlig trend som bara fortsätter.

– Ja, de här företagen tjänar så väldigt mycket pengar, det är få app-tillverkare som vill låta bli att göra så här. Men det är egentligen rent ut sagt lurendrejeri. Barnen klickar där det är färgglatt och då dras stora summor från föräldrarnas kreditkort, säger Björn Jeffery på Toca boca.

Lurar av barnen personuppgifter

I USA har en del företag dessutom börjat försöka tjäna pengar genom att lura barnen att fylla i personuppgifter i spelen. Sedan säljs dessa personuppgifter till företag som vill göra reklam till barnen. En av USA:s största app-tillverkare dömdes i förra veckan att betala drygt en kvarts miljon i böter för att man på detta vis kartlagt barns personuppgifter.

Men bland barn finns ändå en viss medvetenhet om problemet.

– Jag klickar inte på några extrafunktioner eller så inne i spelen, det har min brorsa lärt mig, säger 11-åriga Siri Henryson, en av eleverna på Adolf Fredriks skola i Stockholm som SVT talat med.

Linus Brohult

SVT Vetenskap

Så gör du för att slippa gå i fällan

Det allra bästa sättet att se till att barnen inte blir lurade är att vara med och prova spelen som barnen vill ladda ner. Då kan barnen också lära sig hur man ska tänka för att inte bli lurad.

Problemet finns både i appar till Apples produkter Iphone och Ipad och i produkter med systemet Android.

Om man läser informationen för varje app i Apples App Store, innan man laddar ner spelet, så framgår det i det finstilta om det är möjligt att köpa saker inne i appen. Vill man vara på den säkra sidan kan man se till att aldrig ladda ner den typen av appar.

Se till att ha den senaste versionen av systemet i din Iphone eller Ipad, så tvingas man även skriva enhetens lösenord när man köper saker inne i appar.

Ge inte ditt lösenord för att ladda ner appar till barnet, om du vill kunna kontrollera apparna innan de laddas ner.

Om du helt vill spärra möjligheten att köpa saker inne i appar så finns den möjligheten i Iphone och Ipad, sock ännu inte i enheter med Android-systemet.

Om barnen använder en mobil eller surfplatta med Android kan du se till att denna är inloggad på ett Google-konto som inte är kopplat till ett kreditkort. Då kan barnet inte ladda ner några spel eller appar som kostar pengar.

Om barnen använder en mobil eller surfplatta med Apples system IOS kan du se till att denna är inloggad på ett Apple-konto som är kopplat till presentkort i stället för till ett kreditkort/bankkort.

Det finns flera sajter som testar och rekommenderar spel och appar som verkligen är bra till barn. En sådan är den ideella bloggen ”Pappas appar”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.