Shells borrfartyg Noble Discoverer hann bara arbeta ett dygn i Chukchihavet norr om Alaska innan drivis hindrade fortsatt borrning. Nu har företaget givit upp tankarna på att hitta olja i den Arktiska oceanen under den här säsongen. Projektet har kritiserats hårt av olika miljöorganisationer, som anser att utvinningen hotar den känsliga miljön i ishavet. Foto: Shell

Oljan blir kvar under Arktis

Publicerad

Shell lägger ned planerna på att borra efter olja i den arktiska oceanen i år. Projektet – som har fått starkt kritik från miljörörelsen – har plågats av svåra väderförhållanden och tekniska problem.

I takt med att oljan tar slut i de traditionella oljekällorna i havet utanför Norge, de arabiska länderna och  i USA har försöken att hämta upp mer av det svarta guldet ökat på andra platser på jorden.

Stora förhoppningar har riktats till Arktis, eftersom oljebolagen tror att 1/4 av jordens oupptäckta oljereserver finns där. Men planerna på att borra efter olja i ishavet har mött starkt kritik – och överklagats på varje punkt av olika miljöorganisationer, som anser att en exploatering av Arktis hotar ishavets unika ekosystem. Ett oljeutsläpp där skulle få ödesdigra konsekvenser lika de som följde efter oljekatastrofen vid Deep water Horizon 2010 i Mexikanska golfen.

Förra söndagen kunde Shells oljeborrare sänka ned den första borren mot den så kallade Burger-fyndigheten i Chukchihavet norr om Alaska.

Fem miljarder dollar

Bolaget har investerat sex års arbete – och nästan fem miljarder dollar för att komma åt en del av de 27 miljarder fat olja som man tror finns under den amerikanska delen av den Arktiska oceanen.

Men borrfartyget hann bara arbeta i ett dygn innan stora mängder drivis hindrade fortsatt arbete.

Isen har vållat Shell stora problem under hela sommaren – trots att det inte har funnits så lite is i Arktis som helhet på miljontals år

Dessutom visade det sig att en pråm som ska frakta upp saneringsutrustning i ishavet inte klarade testerna.

Klarar inte gränsvärdena

Shell har också fortfarande problem att leva upp till gällande gränsvärden för luftföroreningar.

Och nu ger bolaget upp – det blir ingen borrning efter olja i år. I stället förbereder man för nästa års arbete på sina inmutningar i Chukchi- och Beuforthaven norr om Alaska.

Det här är det senaste kapitlet i en följetong som har pågått i sex år

Shells strävanden följs också mycket noga av andra oljebolag, som ligger i startgroparna för att komma i gång med egna provborrningar.

Bland annat meddelade norska Statoil nyligen att man skjuter upp alla arbeten den amerikanska delen av Arktiska oceanen till sommaren 2015, som en följd av Shells motgångar.

Ett längre reportage om planerna på att leta olja i haven i Arktis sänds i Vetenskapens värld senare i höst

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.