Omega-3 kan öka allergirisk hos barn

Uppdaterad
Publicerad

Ju mer omega-3, desto större är risken att barnet utvecklar allergi. Den kontroversiella upptäckten är lika tydlig som överraskande. Omega-3 har hittills ansetts ge rakt motsatt effekt.

Om man är gammal och har ett för aktivt immunsystem, så kanske det är bra med omega-3 men spädbarns immunsystem behöver aktiveras, visar svenska forskare. De har dels testat effekterna av omega-3 på små möss, och dels studerat blodprover från spädbarn som utvecklat allergi senare i livet.

– Till vår stora förvåning fick vi väldigt tydliga resultat. Ju högre nivåer av omättat fett barnen hade, desto större sannolikhet att de tillhörde de allergiska grupperna. Det gällde både omega-3- och omega-6-fettsyror, men var mest tydligt för omega-3-fettsyror – som alla anser är så nyttiga, säger Agnes Wold, en av forskarna bakom den nya studien, vid Göteborgs universitet.

Totalt oförenliga resultat

Enligt tidigare forskarrön så drabbas barn mer sällan av allergier, jämfört med andra, om de får mycket fisk. De svenska forskarna ville därför undersöka om de positiva resultaten berodde på just det att fisken innehåller mycket omega-3 – det fleromättade fettet som bara finns naturligt i fisk och skaldjur – men som också blivit allt mer populärt som kosttillskott i form av kapslar med fiskolja. Men det stämde verkligen inte här.

– Vi tror alltså inte att fisk har någon negativ effekt, men om våra resultat står sig så visar det ju att det är synnerligen tveksamt att rekommendera fleromättat fett till gravida kvinnor och tillsätta fleromättat fett till barnmat. Därför är våra resultat synnerligen kontroversiella och ganska obekväma, säger Agnes Wold.

Hotar en omättad marknad

När den nybildade forskargruppen inledde studien hade de inte väntat sig att resultaten skulle leda till någon kontrovers. Och verkligen inte att det här skulle gå rakt på tvärs med den hittills ganska obestridda uppfattningen om det populära fettet – som blivit en riktig kassako för ”omega-3-industrin”.

– Från början trodde vi själva att fetterna skulle kunna skydda mot allergiutveckling. Sen när vi gjorde djurförsök så upptäckte vi till vår förvåning att mössen som fick fiskolja i dieten snarare fick mer antikroppar och allergi, än mössen som fick standarddiet. Det var ganska kontroversiellt, eftersom man trott att omega-3-fettsyror skulle vara bra mot allergi, säger professor Ann-Sofie Sandberg, på Chalmers.

Eftersom de hittills bara studerat omega-3-effekten på nyfödda möss, så är det för tidigt att dra säkra slutsatser om hur det här påverkar människor. Men forskarna studerade också tre olika grupper med barn, och hittade också där ett samband mellan fleromättade fettsyror och risken för allergi.

Gamla blodprover styrkte resultaten

I två av grupperna, med runt 40 barn i varje och som var allergiska vid 13 års ålder, hade deltagarna olika problem – som till exempel astma, hösnuva och eksem. I den tredje gruppen ingick ungefär lika många barn, i samma ålder, men som var friska och hade varit det sedan födelsen.

Det unika med den här studien, förutom resultatet, är att det fanns navelsträngsprover sparade från barnens födsel, som forskarna kunde analysera. Resultatet kunde komplettera testerna på djur och det visade sig att barnen pekade åt samma håll som mössen.

– Det viktiga med att använda navelsträngsblod är att det är den första miljön som kan påverka immunsystemets mognad. Om immunsystemet inte aktiveras tidigt kommer det att reagera på ofarliga ämnen, med allergi som utvecklas senare under uppväxten, säger Ann-Sofie Sandberg.

Tvärt emot alla förväntningar

De jämförde halterna av omega 3 och omega 6 i barnens första blod, med risken för att ha utvecklat allergi senare i livet. Och det var då de upptäckte att omega-3-halterna hos de allergiska barnen inte legat på samma nivå som de friska barnens – grupperna hade skiljt sig åt genom åren.

– De friska barnen hade lägst proportion fleromättat fett i navelsträngsblodet. De hade i stället mer enkelomättat fett, till exempel fettsyran oljesyra, som vi framförallt hittar i olivolja, säger Agnes Wold.

Till och med barnmaten spetsas

Men när resultaten nu skulle publiceras stötte de på svårigheter – för det är inte bara modernt och populärt med omega-3. Här finns också stora pengar, och det har gjorts flera studier där man givit gravida kvinnor och småbarn de här fetterna. Nyligen började man också berika både barnmat och modersmjölkersättning med omega-3-fettsyror.

Så kommer den här nya motspänstiga studien som istället visar att vi tvärt om borde sluta mata våra barn med fleromättat fett. Och forskarna bakom studien kommer förmodligen dra nytta av en del motspänstighet.

– Vår studie är ganska stor och framför allt hade vi ett excellent patientmaterial, eftersom barnen följts under 13 år och hade en ganska bergsäker diagnos – det kan vara ganska svårt att ställa allergidiagnos under de första åren. Vi har gjort alla statistiska kontroller och resultaten är mycket starka, säger Ann-Sofie Sandberg.

Spädbarn behöver bakterier

– Att man är så förtjust i omega-3, och omättat fett i allmänhet, beror på att man sett positiva effekter hos medelålders personer med åderförkalkning eller åderförfettning. Men man kan inte dra slutsatser från medelålders personer till spädbarn. Om man är gammal och har ett för aktivt immunsystem så kanske det är bra att dämpa det. Men spädbarnets immunsystem behöver aktiveras, säger Agnes Wold.

Allergi tycks bero på att spädbarnets immunsystem inte blir tillräckligt aktiverat under tidig ålder. För de spädbarn som föds in i en värld med stor hygien är det till exempel viktigt med bakterier, som gör att immunsystemet stimuleras och kan mogna. Då kan det vara negativt med den ytterligare dämpning av immunsystemets aktivering – som omega-3 och omega-6 leder till.

Barntillskotten borde stoppas

I den här studien har man inte tittat på barnens eller mammornas diet, utan på mängden fettsyror i blodet. Mamman pumpar aktivt över omättade fettsyror till fostret, via moderkakan och navelsträngen, under graviditeten. Och särskilt den typ av omega-3-fettsyror som finns i fisk. Så barnen har mycket högre nivåer av fiskfettsyra, än vad deras mammor har.

– Vi vet ännu inte i hur hög grad det mamman äter påverkar halten av omega-3 och omega-6 i barnets blod. Men om mamman skulle äta stora mängder omega-3 i form av kapslar eller fiskolja borde det resultera i högre nivåer av omega-3 även hos barnet. Att berika modersmjölkersättning med omega-3 som idag görs är ju inte heller bra, eftersom det innebär att spädbarnet får höga halter i blodet, säger Ann-Sofie Sandberg.

Testas på vuxna men ges till barn

Oavsett hur överraskande de här nya resultaten kan verka så är studien ändå ett litet inlägg i den stora fettdebatten som rasar i Sverige och andra västländer. Det är ett enormt fokus på att man skall äta mindre fett, och särskilt mättat fett. Även det bygger, enligt forskarna, huvudsakligen på studier av medelålders – mestadels män – med risk för hjärt- och kärlsjukdomar.

– Men sen har man tillämpad det på barn och gravida. Som du kanske kommer ihåg var det ett himla liv i Stockholm för något år sedan när DN visade att barnen i skolorna fick äta Becel, ett specialmargarin framtaget för att sänka blodfetthalten hos feta medelålders män, säger Agnes Wold.

Nu ska forskarna försöka upprepa studien, och samtidigt passa på att till exempel undersöka vad som styr nivåerna av fettsyror hos nyfödda barn – om det kanske kan vara mammans gener eller diet. Men de resultaten kan dröja länge, eftersom det tar många år innan en ny grupp barn utvecklat allergi.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.