Monumentet ”Fosterlandet kallar” i Stalingrad. Foto: Scanpix

Omstritt firande av Stalins seger

Uppdaterad
Publicerad

Den 2 februari är årsdagen av ett av världshistoriens största slag. I Ryssland är man oense om hur det ska firas.

På lördagen firar Ryssland 70-årsdagen av segern i Stalingrad. Bussar med stora bilder av Stalin väntas köra runt i flera städer. Det väcker livlig diskussion i Ryssland, där arvet efter Stalin är omstritt.

– Det är en skam! Stalin var en massmördare av samma skrot och korn som Hitler. Det var inte han som segrade i Stalingrad utan alla de tusentals soldater som offrade sig, säger 36-årige Moskvabon Aleksej Maljarov, om ”Stalinbussarna” som väntas rulla i Volgograd (före detta Stalingrad), Sankt Petersburg och Tjita.

Precis som majoriteten i Ryssland anser Maljarov att det är viktigt att minnas slaget i Stalingrad. Stalins roll är däremot inte lika självklar.

”Många dog i onödan”

– Det finns inte en enda familj i Ryssland som inte skulle ha berörts av kriget och det är klart att det är viktigt att vi inte glömmer det. Men Stalin ska inte blandas ihop med folket som kämpade. Många dog i onödan på grund av Stalin, säger Aleksej Maljarov.

Bussarna kommer att trafikera i Volgograd ända fram till Segerdagen den 9 maj då hela Ryssland firar segern i andra världskriget.

– Kommunismen är ingen bannlyst ideologi och det är heller inte förbjudet att hänga upp porträtt av Stalin. Vi vill på det här sättet hedra segern över fascismen och människorna som möjliggjorde den, säger Aleksej Rerich till Izvestija.

Rerich är en av de privatpersoner som organiserar kampanjen. Den betalas huvudsakligen av Kommunistpartiet, som är näst största parti i duman efter Putinpartiet Enade Ryssland.

Vill ha Stalingrad igen

Efter avstaliniseringen döptes Stalingrad om till Volgograd. Nyligen har en folkrörelse uppstått som vill att Volgograd ska återfå sitt sovjetiska namn Stalingrad.

Kommunistpartiet och fackföreningen Rysslands medborgare har nyligen lämnat in en appell med över 50 000 namnunderskrifter.

Oppositionspartiet Jablokos ordförande Sergej Mitrochin säger till Izvestija att hela kriget kunde ha undvikits om det inte hade varit för ”Stalins idiotiska politik och vänskap med Hitler”.

Också folkvalda från president Putins parti Enade Ryssland kritiserar Stalinbussarna, bland annat den konservative Vitalij Milonov.

– De enda porträtt som ska hängas upp är porträtt av de enskilda soldaterna som kämpade och dog, säger Milonov till Izvestija.

Två miljoner människor dog

  • Slaget vid Stalingrad är ett av världshistoriens största och blodigaste slag. Det blev en vändpunkt i andra världskriget.
  • Efter en utdragen belägring där nära två miljoner människor dog lyckades Röda armén 2 februari 1943 återta staden från tyskarna.
  • 70-årsjubileet uppmärksammas i hela Ryssland och i Kreml hölls på fredagen en mottagning.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.