Vänlighet betyder mycket i julstressen. Foto: TT

Omtänksamhet kan mildra julstressen

Publicerad

Varje dag fram till jul gör vetenskapsredaktionen dig lite klokare. I dag: Hjälp andra och minska samtidigt din egen julstress.

På julen läggs ju mycket vikt vid att vi ska varasnälla och generösa mot varandra.

Även om det kanske inte direkt påverkar hurmånga klappar vi får av tomten, så kan det vara en god idé att varahjälpsam och göra lite goda gärningar mot andra människor, av renthälsomässiga skäl.

Vetenskapens Jul

En ny studie i tidskriften ClinicalPsychological Science hävdar till och med att vi genom att vara hjälpsamma och visaomsorg om andra människor kan dämpa de negativa effekterna av dendagliga stress vi utsätts för.

Eva Torkelson, vid institutionen förpsykologi vid Lunds universitet, har i en annan studie upptäckt attohövlighet lätt sprider sig på en arbetsplats. Vilket kan få fleranegativa effekter. Hon säger att vi nog påverkas mer än vi tror avhur vi behandlar andra och själv blir behandlade:

– Ett klimat medmycket ohövlighet ger en långvarig, så kallad låggradig stress. Detkan kan leda till sömnproblem, minskat välbefinnandeoch mental ohälsa. Man har till och med hittat kopplingar tillhjärt- och kärlsjukdomar.

Hon menar att socialt stöd å andra sidan har en radpositiva effekter på vår hälsa:

– Det vi har sett är att ett trevligt och stödjande bemötande är en faktor som dämpar stress, vilket kanske inte är helt oväntat. Mendet kan ju vara bra även för givaren, så att säga – att man själv mår bättre av att vara trevlig mot andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vetenskapens Jul

Mer i ämnet