Otillåtna utsläpp från gruvor

Uppdaterad
Publicerad

Svenska gruvor släpper ut mer giftiga ämnen än de har tillstånd till. I flera fall ligger utsläppen långt över det tillåtna. Det visar en granskning som Rapport gjort.

Ungern, Spanien, Rumänien... De senaste åren ha vi nåtts av rapporter från miljökatastrofer i andra europeiska länder. Men även i Sverige sker massiva utsläpp av tungmetaller och giftiga ämnen från gruvorna.

1.700 kilo zink

Ett exempel är Blaikengruvan i Västerbotten. Från gruvan rinner Blaiksjöbäcken. Här har det skett massiva utsläpp under 2010, framförallt av zink.

Enligt bolagets egna miljörapport har 1.700 kilo zink runnit ut här, det är tre gånger så mycket som gruvbolaget Lappland Goldminers har tillstånd till och långt över den gräns som Naturvådsverket anser vara akut farligt för djur och växter.

-Vi kan se att artsammansättningen förändrats här, bland annat genom att stenarna har mer påväxtalger, säger Hans-Erik Johansson som är miljöhandläggare på länsstyrelsen i Västerbotten.

Blaikengruvan är inget undandtag. Av de tretton aktiva gruvor som Västerbottensnytt granskat släpper åtta ut mer än de får sedan 2008.

Även de nedlagda gruvorna följer samma mönster, där har 16 av de 22 granskade gruvorna utsläppen som är farligt höga.

Ofta handlar det om giftiga ämnen som arsenik, bly, kadmium, koppar och zink.

Allvarliga följder

-Det här kan få allvarliga konsekvenser för miljön säger Hans Borg som är professor på MIT, vid Stockholms Universitet.

-Hos fisken påverkas framförallt reproduktionen. Överlevnaden hos nykläckta yngel minskar också när metallutsläppen är höga. Sedan har man sett att fisken flyr från områden där utsläppen är höga, på så sätt ödelägger man förutsättningen för till exempel öring att leka i de förorenade vattendragen.

Lappland Goldminers tog över verksamheten för två år sedan och skyller de höga utsläppen på gamla synder och på att vårfloden 2010 var ovanligt kraftig.

-Vårt mål är att det här aldrig får hända, annars har vi inget berättigande att vara här, säger Kjell Larsson som är vd på Lappland Goldminers.

Anmäld till åtal

Även en av Lappland Goldminers andra gruvor, Svärtträsk, överskred de tillåtna utsläppsgränserna, så allvarligt att länsstyrelsen i Västerbotten nu åtalsanmält företaget.

Även Dragon Minings gruva Svartliden har åtalsanmälts. Men hittills är det inget gruvbolag som dömts för något miljöbrott.

-Det är naturligtvis otillfredsställande om man inte kan lagföra personer som brutit mot givna villkor eftersom de är satta för att de ska följas, säger Hans Borg vid Stockholms Universitet.

Åsa Wiklund Fredström som är jurist på Naturvårdsverket menar att en av orsakerna till varför ingen döms är att villkoren är för otydligt utformade.

-Men det kan finnas andra orsaker också som polis och åklagare känner till mer.

Malin Viktorsson

malin.viktorsson@svt.se

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

Databasredaktör:

Helena Bengtsson

helena.bengtsson@svt.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.