Foto: TT

Övervikt ökar cancerrisken

Uppdaterad
Publicerad

Det finns ett tydligt samband mellan övervikt och de tio vanligaste cancerformerna. Ju fetare du är, desto större är risken att drabbas.

Den slutsatsen drar brittiska forskare i tidskriften Lancet efter att ha genomfört den hittills största studien på området.

Undersökningen visar att övervikt och fetma orsakar minst 12.000 cancerfall i Storbritannien varje år. För varje ökning av kroppsmasseindex (BMI) med fem enheter ökar risken för livmodercancer med 62 procent. Risken för cancer i gallblåsan eller njurarna ökar med 31 respektive 25 procent. Risken ökar även för ytterligare sju cancerformer, däribland cancer i tjocktarmen.

Riskökningen gäller dock inte bröstcancer hos yngre kvinnor eller prostatacancer, där den tvärtom tycks minska något vid högre BMI.

– Antalet människor som är överviktiga eller feta ökar snabbt, både i Storbritannien och i resten av världen. Det är sedan tidigare känt att detta påverkar antalet människor som drabbas av diabetes och hjärt-kärlsjukdomar. Våra resultat visar att om denna trend fortsätter, så lär vi även se betydligt fler cancerfall, säger Krishnan Bhaskaran vid London School of Hygiene & Tropical Medicine, en av forskarna bakom studien.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.