Historiens första sexakt skedde under vatten, enligt forskarna. Foto: TT

Pansarhajen först ut med sex

Uppdaterad
Publicerad

Den första sexakten skedde för 400 miljoner år sedan mellan två pansarhajar. Enligt en ny studie var arten var den första som utvecklat könsorgan för en inre befruktning.

Enligt forskarstudien, som analyserat både äldre och nyupptäckta fossil av primitiva fiskar som hittats i Skottland, Estland och Kina, var pansarhajen det första ryggradsdjuret som ägnade sig åt könsumgänge av det intimare slaget.

Arten var också först med att föda levande ungar, enligt studien. I analyserna ingår i första hand en rad mer eller mindre kompletta fossil av släktet Microbrachius, som tillhörde armpansarhajarna Antiarchi, en av de äldsta och mest ålderdomliga ordningarna bland placodermerna.

– De var först med allting, säger Per Ahlberg, professor i evolutionär organismbiologi vid Uppsala universitet och en av upphovsmännen till studien, där forskare från flera olika länder deltagit.

Könsrullar på kroppen

Enligt forskarna hade hannarna hos Microbrachius så kallade könsrullar på den bakre delen av kroppen, ett system som även finns hos nutida hajar, enligt Per Ahlberg.

– Rullarna, två stycken, sitter på bukfenorna och fungerar som könsorgan. Funktionellt motsvarar de penisar, men skulle, om vi hade likadana organ, sitta på våra bakben. De motsvarar ungefär en modifierad lilltå.

Honornas könsöppningar satt också långt bak på kroppen. I våra ögon kan arrangemanget tyckas en smula osexigt, men Per Ahlberg påpekar att de nya organen var revolutionerande, då de visar att hannar och honor för första gången hade samlag med varandra.

Könsorgan från reptiler

Våra egna könsorgan härstammar inte direkt från pansarhajarnas könsrullar, utan är en evolutionär nyskapelse. Ingen vet exakt när de uppkom, men enligt Per Ahlberg skedde det troligtvis i samband med att de första reptilerna utvecklades för cirka 325 miljoner år sedan, under karbonperioden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.