Marie och Magnus Hedfors anammar en hälsosam livsstil tillsammans. Foto: TT

Partnern vägen till hälsosammare liv

Publicerad

En partner kan vara bra att ha i många sammanhang. Inte minst om du vill bryta dåliga vanor och anamma en hälsosammare livsstil. Oavsett om du vill sluta röka, gå ner i vikt eller börja träna. Allt går lättare om partnern också gör det samtidigt, visar forskning.

I våras kom Magnus och Marie Hedfors till ett vägskäl. Barnen var vuxna, så det stillasittande liv de levt, till och från de senaste åren, fanns det inte längre några ursäkter för. De började träna – tillsammans – stavgång och styrketräning fem gånger i veckan.

– Vi äter bättre också. Det ena ger det andra. Tidigare blev det mer godis och chips, säger Marie.

I julas gjorde de sig av med ännu en last: nikotinet. Marie slutade röka och Magnus gav upp snuset.

– Det är tufft, men visst är det en hjälp om man vet att Marie går igenom samma sak, säger Magnus.

Bryta vanor

Enligt vetenskapen gör Magnus och Marie helt rätt. Sannolikheten att lyckas bryta med sin gamla livsstil ökar väsentligt om ens partner gör det samtidigt.

Det visar en brittisk studie där forskare vid University College London granskat fler än 3.700 par som ingick i English Longitudinal Study of Ageing och som nyligen publicerades i Jama Internal Medicine.

Exempelvis lyckades hälften av de kvinnor som försökte sluta röka om deras partner också gjorde det, att jämföra med 17 procent av dem som redan hade en rökfri partner eller bara 8 procent av dem där deras livskamrat fortsatte att puffa.

Pösig livsstil

Liknande resultat syntes för både träning och viktnedgång.

Att leva med en redan sportig partner ökar visserligen sannolikheten att man själv ska börja träna, men inget är så effektivt som om ens käresta plötsligt börjar förvandlas, från en pösig soffpotatis till en spänstig friskus.

– Det är det råd jag brukar ge, att ta hjälp av en närstående. Det sociala trycket är viktigt, säger beteendevetaren Nina Jansdotter.

Fördelarna är flera. Om den ena i relationen inte orkar för tillfället, kan den andra fungera som inspiration och draglok. Magnus håller med.

– Man får en spark i häcken. Jag kanske kommer hem trött efter jobbet och bara letar efter anledningar att inte sticka och träna. Då ser Marie till att jag kommer iväg, för hon vill ju träna, säger han.

Inget tvång

Dessutom innebär träningen att man gör saker tillsammans och spenderar mer tid med varandra, vilket utvecklar relationen.

– Attraktionskraften ökar också, om man orkar ge mer av sig själv och om utseendet förbättras, säger Nina Jansdotter.

Men det måste vara ett gemensamt beslut, understryker hon. Förändringen ska inte bygga på att den ena vill, men inte den andra.

– Att tvinga någon skapar inte så bra förutsättningar. I stället kan man prata om vilka positiva saker som kan bli resultatet av de nya vanorna, kanske att man kan bli friskare som pensionärer och uppleva mer saker tillsammans.

Varken Marie eller Magnus saknar något från deras ”gamla” liv.

– I början tyckte jag det var trist, det erkänner jag. Att stå i gymmet och vänta på de där maskinerna. Men nu känns det jättebra, säger Magnus.

För ett år sedan kom Magnus och Marie Hedfors till ett vägskäl. Den tillbakalutade livsstil som de levt tidigare fanns det inte längre några ursäkter för. De började träna – tillsammans. Stavgång och styrketräning. I julas gav de upp ännu en last: nikotinet. Marie slutade röka och Magnus kastade snusdosan.

Fakta: Brist på motion farligare än fetma

  • Alltmer forskning visar på vikten att röra på sig. Motion anses numera minst lika viktigt som att undvika fetma eller övervikt.
  • En nyligen publicerad studie visar att dubbelt så många européer dör på grund av brist på motion som av fetma. Och att en normalviktig person, men som lever ett stillasittande liv, löper minst samma risk att dö i förtid som en fet person som är fysiskt aktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.