Foto: TT

Pengar motivation för träning

Uppdaterad
Publicerad

Svårt att hålla träningsdisciplinen? Testa att lägga pengar i en burk när du varit duktig. En kanadensisk studie visar att redan en pytteliten belöning kan öka motivationen.

De kanadensiska forskarna lät hälften av en grupp hjärtpatienter som genomgick rehabträning belöna sig själva med motsvarande 30 kronor efter genomförd träning. Resultatet blev att gruppen som gav sig själv träningsbonus ökade sin närvaro på gymmet med hela 12 procent.

Forskarnas slutsats är att en snabb ekonomisk morot är mycket mer effektiv för att ändra ett beteende än att tala om generella hälsovinster som ska uppstå efter lång tid.

– Det är ju väl känt att belöning funkar, det är alltid centralt när man försöker ändra beteenden, säger Elin Ekblom Bak doktor i medicinsk vetenskap och lektor vid Idrottshögskolan (GIH).

Samtidigt är hon tveksam till om yttre belöningar verkligen leder till en långsiktigt uthållig förändring. Motivation som kommer inifrån är viktigare i långa loppet, enligt Elin Ekblom Bak.

– Men funkar pengar så är det väl bra. Den bästa träningen är förstås den som blir av oavsett om det är ut och springa eller promenera en halvtimme på lunchen, säger hon.

Fakta/30 minuter aktivitet rekommenderas

  • Med fysisk aktivitet minskas risken för förtida död i nästan alla sjukdomar. Det gäller särskilt hjärt- kärlsjukdomar, diabetes och vissa typer av cancer. Även risken för demens och depressioner minskar.
  • Vuxna bör vara fysiskt aktiva minst 150 minuter i veckan. Det kan betyda till exempel en halvtimmes rask promenad eller någon annan aktivitet som är tillräckligt intensiv för att man ska bli varm.
  • Långvarigt stillasittande bör undvikas. Att resa sig om så bara några minuter rekommenderas för dem som sitter mycket på arbetet eller på fritiden.

Källa: Sjukvårdsupplysningen (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.