Isbrytaren Oden ska den 27 juli bege sig mot nordvästra Grönland. Foto: TT

Petermannglaciären utforskas av svenska forskare

Publicerad

En grupp svenska polarforskare ger sig väg på isbrytaren Oden den 27 juli mot nordvästra Grönland. Syftet är att undersöka Petermannglaciären som har haft en rad dramatiska islossningar de senaste åren.

Vid den senaste stora kalvningen 2012 lossnade ett issjok stort som halva Manhattan från Petermannglaciären. De svenska deltagarna ingår i ett team på ett femtiotal forskare som ska försöka se kopplingarna mellan isens egen dynamik, naturliga fluktuationer i klimatet och växthuseffekten.

– Glaciärer har en egen dynamik som gör att det ibland flödar stora mängder ut mot havet. Hur den ser ut kommer vi att försöka undersöka i förhållande till havströmmar och klimatförhållanden, säger Martin Jakobsson, professer i geofysik vid Stockholms universitet, och en av deltagarna på expeditionen.

Samlar in fossiler

För att få en helhetsbild kommer forskarna att ta bottensediment, samt borra både uppe på isen och till havs. Dessutom kommer de samla in fossila ben av lämlar och andra däggdjur som finns på land i permafrosten för att försöka följa populationeras utbredning i förhållande till temperaturerna historiskt sett.

– Klimatet flukturerar kraftigt även naturligt beroende på en rad faktorer som solaktivitet och jordens lutning, säger Jakobsson.

Hoppas kartlägga klimatförändringarna

För tusen år sedan koloniserades Grönland av vikingar under en kort värmeperiod på jorden. Det var då så varmt att man odlade vin i Storbritannien och vete på Island. Men strax därefter inföll vad som kallas lilla istiden som varade fram till 1900-talet.

Med provtagningarna hoppas de svenska forskarna kunna göra sig en bild av klimatförändringarna och deras påverkan på glaciärerna så långt tillbaka som till förra istiden.

Polarexpeditionen kommer pågå i en månad och är ett samarbete mellan universitet och institut i Sverige och USA.

– Issmältningen av de grönländska glaciärerna är en av de stora okända faktorerna vi har avseende höjningen av havsnivåerna, säger Jakobsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.