Hjärngympa. Foto: Hasse Holmberg/TT

Piggare hjärna när äldre pluggar

Uppdaterad
Publicerad

Att sätta sig vid skolbänken igen som äldre kan vara en god idé.

I alla fall om manska tro en studie som undersökt hur deltagande i universitetskurserpåverkade förmågan att exempelvis minnas och lösa problem hospersoner över 50 år.

Studien pågick under fyra år och inleddes medatt de drygt 450 deltagarna, i åldrarna 50—79, fick genomgå etttest av deras kognitiva kapacitet. Därefter fick en del av demdelta i minst ett års hel- eller deltidsstudier vid ettuniversitet.

Under hela tiden fick samtiga deltagare årligen göranya test och det visade sig att över 90 procent av de som pluggatsignifikant förbättrat sin kognitiva kapacitet, jämfört med 56procent av dem som inte läst någon kurs.

Att plugga som äldreskulle därför också kunna innebära en minskad risk att drabbas avdemens, något som forskarna nu vill studera vidare. Studienpubliceras i tidskriften Neuropsychology.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.