En konstnärs tolkning av Nasas rymdsond New Horizons på väg fram mot Pluto och en av dess månar, Charon. Foto: TT

Plutos planetstatus åter i hetluften

Publicerad

Pluto – en planet eller inte? Därom lär de lärda fortsätta tvista. Nu har debatten blossat upp igen.

Många kanske anser det självklart att Pluto är den yttersta, nionde planeten i vårt solsystem. Rent officiellt stämde det ett bra tag, från dess att Pluto upptäcktes 1930 fram till 2006. Då klassificerades nämligen Pluto om från fullfjädrad planet till det mindre sällsynta begreppet dvärgplanet, efter att man hade upptäckt mängder av liknande klot, vissa av dem större än Pluto, ännu längre ut i solsystemet.

Det är den internationella astronomiska unionen (IAU) som bestämmer himlakropparnas klassificering. Häromveckan debatterade experter från IAU om Pluto ändå inte åter skulle få kallas för en planet, rapporterar USA Today.

– En planet är ett kulturellt definierat ord som förändras över tid, sade Owen Gingerich, ordförande för IAU:s kommitté för definiering av planeter, och som anser att Pluto åter ska bli vår nionde planet.

Klarar bara två av tre kriterier?

Gareth Williams, biträdande direktör på IAU:s center för mindre planeter, kontrade dock med de tre kriterier som anses utmärka en planet. För att Pluto ska kallas en planet ska den:

  1. Gå i omlopp runt solen
  2. Vara nästintill rund
  3. Ha rensat bort liknande himlakroppar ur sin omloppsbana

Att Pluto som sagt har en massa liknande (dvärg)planeter i omlopp nära sig, samt att Plutos omloppsbana korsar den åttonde planeten Neptunus omloppsbana, gör att den diskvalificeras enligt det sista kriteriet, menade Williams.

Oviss framtid

Flera närvarande experter, samt publiken, valde dock att bortse från detta, och visade i en omröstning tydligt att de ansåg att Pluto åter bör erkännas som en planet. Problemet är bara att det just i det debattsammanhanget betydde absolut ingenting.

– Det finns för närvarande inga önskemål från astronomer att sätta denna punkt på dagordningen inför IAU:s generalförsamling, säger presschefen Lars Lindberg Andersen till USA Today, och tillägger:

– Pluto är en dvärgplanet.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.