”Popcornskal förtjänar mer respekt”

Uppdaterad
Publicerad

Tillhör du dem som avskyr popcornskal för att de så lätt fastnar mellan tänderna? Tänk om, ny näringsforskning visar nämligen att just skalen är den nyttigaste delen av popcornen, fullproppade med antioxidanter. En näringsmässig guldklimp enligt forskarna, som presenterar sina resultat vid Amerikanska kemisamfundets möte i helgen.

– Popcornskal förtjänar mer respekt, säger Joe Vinson, kemist vid universitetet i Scranton, Pennsylvania.

Joe Vinson har gjort det till något av sin specialitet att noggrant analysera innehållet i vanliga livsmedel som choklad, nötter och kaffe. Och senast i raden är alltså popcorn, ett tilltugg som visar sig vara fullt av en särskild typ av antioxidanter, så kallade polyfenoler. Antioxidanter skyddar bland annat mot hjärt- och kärlsjukdomar.

Popcorn har till och med högre halter polyfenoler än frukt och grönsaker. Detta beror på att popcornen har en låg vattenhalt, omkring 4 procent vatten, jämfört med frukt, som kan innehålla runt 90 procent vatten. Antioxidanterna blir därför mer koncentrerade i popcornen.

Fettet ställer till det

Popcorn är ett av få tilltugg som faktiskt är en fullkornsprodukt, eftersom det är hela majskorn som används till popcorn. Resultaten ligger därför i linje med tidigare forskning, som visat att fullkornprodukter generellt innehåller halter av antioxidanter i paritet med frukt och grönt.

Ett varningens finger bör dock höjas innan popcorn utses till hälsokost. Studien har nämligen tittat på popcorn poppade med hjälp av varmluft. I hemmet, där väl de flesta inte har tillgång till dylika högteknologiska lösningar för att stilla sitt begär efter tilltugg, slänger man kanske snarare in en påse popcorn i mikron, eller för den som är mer gammaldags, poppar i olja på spisen.

Dessutom är popcornen kanske uppiffade med artificiell smörsmak, och en extra vända med salt över skålen är ju inte heller fel innan den hamnar på soffbordet. Sammantaget: tillagningsmetoden har stor betydelse för popcornens totala nytta som hälsokost i slutänden.

– Både mikropopcorn och de som du lagar i olja själv innehåller ungefär dubbelt så mycket kalorier som de varmluftspoppade, eftersom att de poppas med hjälp av fett, säger Joe Vinson.

Olof af Wåhlberg

SVT Vetenskap

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.