Foto: Adam Ihse/ TT Bild

Privatpersoner kan få åka runt månen

Uppdaterad
Publicerad

”De har redan betalat handpeng”, triumferade Elon Musk, i en tweet: två privatpersoner ska under en vecka nästa år flyga runt månen.

”Inte någon från Hollywood” fick omvärlden veta, men inget mer.

I grova drag blir det en resa som liknar vad tre Apollo-astronauter gjorde julen 1968, de tre första människorna som lämnade jorden helt och hållet. Banan kommer att bli ganska oval, så att kapseln susar förbi månen och en rätt lång bit ut på andra sidan innan den vänder åter mot jorden.

Om utflykten blir av, alltså. Men rymd- och bilföretagaren Musk säger att planen är att månen tur-och-retur ska göras mot slutet av nästa år. I princip ska det vara autopiloten som styr, men turisterna ska tränas ordentligt så att de kan hantera nödlägen.

För det är en riskfylld resa. Den bärraket som ska användas har ännu inte testflugits. Space-X, Musks företag, har haft flera lyckade uppskjutningar men också flera olyckor både vid start och landning.

Turister har fått åka tidigare

Sedan tillkommer att man måste ha mycket högre fart när man ska komma loss från jordens tyngdkraft. Det betyder att det också blir mycket högre fart när man återinträder i jordens atmosfär efter en resa från månen, jämfört med hur det brukar vara för rymdkapslar som är på väg att landa efter besök på internationella rymdstationen i omloppsbana kring jorden.

Sju gånger tidigare har turister betalat mångmiljonbelopp för att få åka ut i rymden. Resorna har skett i rysk regi, den förste var mångmiljonären Dennis Tito som 2001 köpte biljett för åtta dagar ombord på internationella rymdstationen. För några år sedan meddelades en förnyad satsning på rymdturister från rysk sida, men den blev aldrig av.

Det finns också de redan kända idéerna om att turister ska kunna flyga ett ”rymdskutt”, där man befinner sig i fritt fall under några minuter och känner sig tyngdlös. Det är Richard Bransons planer, men de har inte blivit allvar än. Ett skäl har varit tekniska problem.

Kostnaden inte känd

Månen, det är något helt annat och mycket mer avancerat. Vad biljettpriset är har inte sagts men NASA har offentliggjort en siffra som säger att kostnaden för att flytta en människa till månen tur-och-retur är 58 miljoner dollar, motsvarande runt 500 miljoner kr.

Om det handlar om sådana summor, och det faktiskt blir en fungerande verksamhet, skulle det kunna bli stora pengar för Musk och hans Space-X, och andra. Musk har uttryckt att rymdturister skulle kunna bidra med 10-20% av företagets intäkter.

Och så har han sagt en sak till: om NASA meddelar att man vill flyga astronauter till månen, så kommer turisterna att få skjuta på sin resa.

Tidigare resor runt månen

Apollo 8, december 1968, tre personer, första människorna som lämnade jorden och flög till en annan himlakropp men utan att landa.

Apollo 10, maj 1969, tre personer, gjorde allt utom själva landningen.

Apollo 11, juli 1969, tre personer av vilka två landade och var de första människorna att gå på en annan himlakropp.

Apollo 12, november 1969, tre personer.

Apollo 13, april 1970, tre personer som aldrig kunde landa pga olycka ombord men fick runda månen innan de kunde komma helskinnade hem.

Apollo 14, februari 1971, tre personer av vilka två gick på månen.

Apollo 15, augusti 1971, tre personer av vilka två både gick och körde bil på månen.

Apollo 16, april 1972, tre personer av vilka två gick och körde bil på månen.

Apollo 17, december 1972, tre personer av vilka två gick och körde bil på månen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.