Så här liten är skalet från Angustopila dominikae i förhållande till ett nålsöga som är nästan 10 millimeter långt. Foto: Barna Páll-Gergely

Pyttelitet blötdjur slår rekord

Publicerad

En mikrosnigel, eller -snäcka som det egentligen heter, har upptäckts i Kina. ”Den kan vara den minsta som hittats”, säger forskare.

I ett nålsöga skulle nästan tio exemplar av Angustopila dominikaefå plats bredvid varandra. Så liten är snäckan som en gruppforskare nu hittat och klassificerat.

Det var när de tittade påjordprover från Guangxi-provinsen i södra Kina som forskarna bakomrapporten hittade de pyttesmå skalen.

Det minsta, ochdessutom enda kända exemplaret av Angustopila dominikae, mätte 0,86millimeter som störst vilket kan göra den till den minsta kändaarten av landlevande snäcka. Arten är dessutom namngiven efterhuvudförfattarens fru.

– Vi hoppas att arbetet ska kunna fungerasom taxonomiskt grundarbete i framtida studier av dvärgväxt iryggradslösa djur, säger forskarna.

Totalt gav fynden upphov tillsju nya arter.

Mindre än fem millimeter

Många av de snäckor somlever på land kallas i vardagligt tal för sniglar, exempelvis denvanligt förekommande vinbärssnäckan. I vetenskapliga sammanhang ärdock en snigel ett blötdjur med ett tillbakabildat eller mycketrudimentärt skal, till exempel den spanska skogssnigeln ellermördarsnigeln.

Den korrekta benämningen på Angustopila dominikae äralltså snäcka.

Det engelska uttrycket ”microsnail” som används avforskarna bakom rapporten har ingen vedertagen motsvarighet påsvenska men definieras när det används som snäckor med skal som ärunder fem millimeter vid sitt största ställe.

Fritt översatt skulledet alltså på svenska heta mikrosnäcka.

Rapporten publiceras itidskriften zookeys.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.