Eftersom de riktigt stora miljöbovarna är matsvinnet och hur jordbruket och transporterna bedrivs, så är det lätt att misströsta som enskild konsument och tycka att individens val inte spelar någon roll. Men finns det några bra knep för den som vill vara klimatsmart i sin kosthållning?
ENKLA RÅD
Line Gordon, hållbarhetsforskare och chef för Stockholms Resilience Center, bästa råd är att inte krångla till det. Det finns enkla sätt att välja mer miljösmart mat:
Kött
Ät mindre mängder
Kött-, ägg- och mjölkproduktion gör av med 70 procent av all jordbruksmark globalt och står för ca 25 procent av alla växthusgaser, men naturbetat kött från svenska gårdar håller landskapet öppet och gynnar biologisk mångfald. Så välj det i första hand.
Frukt och grönsaker
Välj hårda grödor i säsong, som växer i fält eller i träd
Kål och äpplen är bra exempel. Sämst är ömtålig mat som sallad, bär och tomat och avokado som antingen kräver växthus, eller snabba transporter över jorden. Det kan vara bättre att frakta grönsaker med skepp än att odla under fel säsong i växthus nära.
Rotfrukter, spannmål och baljväxter
Potatis, korn och pasta ger ett lågt klimatavtryck
Bäst är fullkorn (även om det kräver mer tillredningstid och gör av med mer energi där) och sämst är ris, som både kräver mycket vatten och alstrar mycket metan.
Huvuddelen av den soja som odlas används till djurfoder och bidrar till avskogning av regnskogsområden. Men sojaprodukter i vegetariska livsmedel har ofta producerats på ett ansvarsfullt sätt och ger lågt klimatavtryck. Allra bäst är dock närproducerade livsmedel.
Artikeln har uppdaterats.
Fisk och skaldjur
Inget som trålas
Trålarna drar upp havsbotten och släpper ut växthusgaser.