Den 5:e mars kommer vi få vara med om en riktig rymdrysare – asteroiden ”2013 TX68” kommer kunna passera oss så nära som 1770 mils avstånd. Foto: TT

Rymdrysaren i skyn – då kan asteroiden lugga jorden

Uppdaterad
Publicerad

Den femte mars kommer bli en riktig rymdrysare.

Då passerar nämligen den 30 meter långa asteroiden ”2013 TX68” på ett – med rymdmått mätt – kusligt nära avstånd.

Om mindre än en månad kan det vara en god idé att se upp, då kan nämligen en gigantisk asteroid susa förbi jorden på ”bara” 1.770 mils avstånd.

Men att rymdbjässen skulle träffa jorden avfärdas av experterna som osannolikt.

För liten risk för att tas på allvar

Men för den som ändå hoppas ger Nasa ändå en högoddsare att fantisera om – till nästa år. När rymdstenen passerar i september 2017 finns det en chans på miljonen, eller om man vill vara mer precis: En chans på 250 miljoner, att vi får vara med om en riktig stjärnsmäll.

– Det finns också möjlig kollision när den cirkulerar tillbaka år 2046 och 2097, men det är alldeles för liten risk för att vi ska ta hotet på allvar, säger Nasa-chefen Paul Chodas.

Exakt hur nära asteroiden kommer i år är det ingen forskare som har svaret på, när asteroiden först upptäcktes passerade den jorden under natten och dess omloppsbana blev således omöjlig att förutspå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.