Rymdsonden New Horizon har nu passerat dvärgplaneten Pluto – och på Nasa jublade man åt den historiska rymdfärden. Foto: NASA

Jubel på Nasa efter historiska Pluto-resan

Uppdaterad
Publicerad

Efter nio år och nästan fem miljarder kilometer – nu har New Horizons passerat Pluto.

På Nasa utbröt stort jubel när rymdsonden passerade dvärgplaneten.

– Det är en historisk händelse, säger svenske astronomen Alexis Brandeker.

Det var ett historiskt och spännande ögonblick för forskarna på Nasa.

Världens blickar var riktade mot rymden när den obemannade rymdfarkosten New Horizons klockan 13.49, svensk tid, passerar intill Pluto.

För första gången någonsin kunde man se dvärgplanetens yta — här kan du följa New Horizons resa i rymden.

Det fanns en liten risk att rymdsonden skulle kollidera med kometsplitter, men New Horizons kunde passera Pluto utan incidenter och på Nasa bröt forskarna ut i ett stor jubel – och på Twitter bjöd man in alla följare att fira med ett stort ”YES!”

Rest i nio år

New Horizon har varit på väg i nio år mot sitt mål, med en hastighet på 50.000 kilometer i timmen.

Framåt kvällen, svensk tid, skickas en signal till jorden som når forskarna i Florida nära fem timmar senare. Alan Stern som är huvudansvarig för projektet erkänner att det varit lite nervöst.

– Tills vi passerat den där punkten vet vi inte med säkerhet att vi har tagit oss igenom systemet och att det inte blir några splitterträffar, säger Stern, och fortsätter:

– Vi flyger mot det okända.

Astronomer entustiastiska

Svenske astronomen Alexis Brandeker var entustiastisk inför passeringen.

– Jag vill jämföra med Voyagerpasseringarna på 80-talet när vi passerade Jupiter och Saturnas. Den lilla pricken blir en riktig värld, säger han till TT.

Hur det verkligen ser ut på Plutos yta kommer vi snart att få mycket mer kunskap om.

– Vi vet ännu inte exakt hur det ser ut. De bilderna vi har i dag är 50 pixlar breda. Det kommer att förbättras med en faktor 100 inom det närmaste dygnet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.