Foto: NASA.

Ryska delar i amerikansk privatraket

Uppdaterad
Publicerad

Idag sköts rymdraketen Antares upp från Wallops flygbas i USA. Det är en kommersiell amerikansk raket med delar från både Ryssland och Ukraina.

Ända sedan de amerikanska rymdfärjorna utrangerades har USA varit beroende av utländsk hjälp för att nå den internationella rymdstationen ISS, där man fortfarande har astronauter och forskningsprojekt. Men med dagens flygning och den förra har NASA gått in i en ny era. Nu använder man sig av kommersiella aktörer i hemlandet i stället för att transportera gods till rymdstationen. Space X och Orbital heter de två privata aktörer som NASA köper transporttjänster av.

1500 kg utrustning

Vid dagens flygning var det Orbital som med hjälp av raketen Antares sköt upp transportfarkosten Cygnus till ISS. Ombord finns ungefär 1500 kg förnödenheter och forskningsutrustning till astronauterna på den internationella rymdstationen ISS. Där finns flera nanosateliter som ska ta bilder av jorden samt utrustning som på sikt ska göra det möjligt att snabbt transportera ner prover som tagits i rymden

Ryskt billigast

Nasa äger alltså lasten, men inte själva raketen eller transportfarkosten. De ägs av privata firmor som köper delar där de är billigast – alldeles oavsett att USA formellt hotat att bryta allt rymdsamarbete med Ryssland.

– Raketen är rysk, skrovet kommer från Ukraina och så finns där amerikanska och europeiska delar, berättar Sven Grahn, svensk rymdforskare. Det har varit diskussioner om ryska delar hos raketen som det andra privata företaget använder, men den här gången har det varit lugnare, säger han.

Kritikerna tyckte att det var fel att USA samarbetade med Ryssland om rymdfrågor under Krimkrisen och har varnat för att amerikansk rymdindustri blivit allt för beroende av Ryssland.

Nu när Antares lämnar Wallops flygbas i Virginia inte långt från Washington DC kan uppskjutningen faktiskt beskådas från Vita huset.

– Jag skulle vilja rekommendera Obama att gå ut och ta en titt, säger Sven Grahn med ett leende. Det är ett verkligt skådespel.

Framme om tre dagar

Cygnus förväntas nå den internationella rymdstationen om tre dagar – och väl där är det ingen som bryr sig om storpoltiskt gruff nere på jorden. Förnödenheterna kommer att tas emot av den europeiska rymdorganisationen  ESA:s Alexanders Gerst och amerikanen Steven Swanson. För numera är det såhär internationell rymdforskning bedrivs.

– Jag har förstått att stämningen uppe på ISS är god, säger Sven Grahn. I rymden finns ingen plats för gruff och poiltik, det får man lämna till politikerna nere på jorden.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.