Foto: Scanpix

Salta maten – med kniven!

Uppdaterad
Publicerad

Bestickens färg och form påverkar hur din mat smakar.

Tycker du att lunchen i matlådan kan smaka lite trist? Eller att sushi gör sig bäst när den äts med pinnar? Du inbillar dig inte. Forskare vid University of Oxford i Storbritannien lät försökspersoner äta samma ost med olika bestick, och osten smakade saltare när den åts med kniv.

Visst verkar det konstigt att smaken påverkas av vad vi äter den med, men det finns faktiskt en rimlig förklaring. Och den handlar vare sig om att engelsk mat kan vara smaklös eller om tveksamt bordsskick!

Sinnena samverkar

Varför ost smakar just saltare om den äts med kniv kan inte forskarna svara på, men det finns en förklaring till att smaken påverkas av mer än just vad det är vi äter.

Våra smaklökar lever inte sitt eget liv, utan sinnena samverkar, berättar Martin Ingvar, som både är hjärnforskare på Karolinska Institutet och ledamot av Gastronomiska Akademin.

– Det är självklart att omgivningsfaktorer påverkar vår upplevelse. Allt vi upplever är ju en sammansättning av det vi redan vet och den information som kommer in.

Associationer påverkar

Sedan tidigare är det klarlagt att vi faktiskt blir mättare om vi äter 200 gram kött på en liten tallrik jämfört med samma mängd mat på en stor tallrik. Men att äta en bit ost med kniv eller gaffel kan ju tyckas vara liten skillnad. Ändå påverkas alltså smaken.

Martin Ingvar är inte förvånad.

– Man associerar olika sätt att äta till olika saker. En sked associerar man till barnmat eller smaklös soppa. Kniven använder finsmakaren som går fram i ostbänken och plockar limburgaren som nästan kan gå själv, säger Martin Ingvar (limburger är en tysk kittost som luktar väldigt starkt, reds anm).

Experten går bet

Martin Ingvar kan alltså det mesta om hur maten tar smak av hur vi äter den. Ändå går han bet i SVT Nyheters smaktest.

Vi ger honom yoghurt på två olika skedar – en vanlig matsked och en platssked. Och inte ens denna hjärnforskare och gastronom kan, trots att han just förklarat hur smakupplevelsen påverkas av långt mer än själva maten, ta in smaken från enbart yoghurten.

Martin Ingvar tror att yoghurten på plastskeden, som bara innehåller naturliga råvaror och är identisk med yoghurten på matskeden, har kemisk smak. Skrattande håller han sedan med om att smaken han kände kan ha påverkats av plastskeden som yoghurten serverades på.

Vad han tycker om folk som äter med kniven förtäljer inte historien.

Resultaten presenteras i den vetenskapliga tidskriften Flavour.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.