Foto: TT

Så beräknar du risken att dö i förtid

Uppdaterad
Publicerad

Vad är risken för att just du ska dö de närmaste fem åren? Utifrån en stor befolkningsstudie har forskare nu konstruerat det bästa testet hittills. Genom att svara på ett tiotal enkla frågor får du svar.

Går du fort eller långsamt? Lever du ensam? Har du upplevt en separation de senaste två åren?

Svaren på alla dessa frågor, tillsammans med en handfull andra, säger något om din chans att vara vid liv om fem år.

Testet, som presenteras i tidskriften The Lancet, är konstruerat av Erik Ingelsson, professor vid Uppsala universitet och Andrea Ganna vid Karolinska institutet.

– Det är ju inte deterministiskt. I stället handlar det om en beräknad risk, säger Erik Ingelsson till TT.

Följdes i fem år

Utgångspunkten är en stor studie där 500 000 brittiska kvinnor och män mellan 40 och 70 år fått svara på en mängd olika frågor och lämna medicinska prover. Deltagarna följdes sedan i fem år.

Genom att analysera 655 olika mått har forskarna nu vaskat fram de saker som allra bäst förutsäger risken att dö för kvinnor och män under en femårsperiod.

Det visar sig att exempelvis gånghastigheten är betydligt bättre på att förutsäga denna risk, än blodtrycket.

– Det som har förvånat mest är att trots att vi hade såna uppgifter som fettsammansättning, BMI och blodtryck, så visade de inte vara de starkaste faktorerna att ge besked om risken för förtidig död, säger Erik Ingelsson, till SVT Nyheter.

– Att de enkla frågorna skulle vara bättre på att förutsäga dödlighet än saker som vi normalt sett tydligare förknippar med hälsa.

Relevant även här

Eftersom testet bygger på en brittisk undersökning är det egentligen bara giltigt där. Men enligt Erik Ingelsson bör det vara hyfsat användbart även för svenskar.

Genom att svara på frågorna fås också en ”ubble age”, vilket motsvarar den genomsnittliga åldern en (brittisk) man eller kvinna har med motsvarande riskprofil som du själv. Ju lägre ”ubble age”, desto bättre.

Hur tillförlitligt är testet?

– Hela testet har 0,8 i tillförlitlighet där 1,0 är perfekt prediktion, vilket är ganska bra.

Det innebär att av tio slumpmässigt valda par, av samma ålder och kön, där den ena (men inte den andra) dör under en femårsperiod, så kommer testet ha angett högre risk för åtta av de tio personer som dog.

Frågan är vad man ska göra med de uppgifterna man får fram.

– Jag tror att det är väldigt personligt hur man själv väljer att hantera det, säger Erik Igelsson. För många kan det bli så att de motiveras till livsstilförändringar; sluta röka, börja motionera mer osv. Men det beror förstås på var man landar. Får man en högre Ubble-ålder än sin egen då är det kanske motiverande för att träna mer. Har man en lägre då kan det vara motiverande för att fortsätta att göra det man gör, leva sunt till exempel.

Riskkalkylatorn finns tillgänglig på www.ubble.co.uk.

Fakta: Så gör du testet

  • Testet kan utföras av alla mellan 40 och 70 år och består av 13 frågor för män och elva frågor för kvinnor.
  • Testet finns tillgängligt på www.ubble.co.uk.
  • Resultatet blir en procentsats, exempelvis två procent. Det innebär att av hundra personer med samma ålder, kön och svar som du själv kommer två personer att dö de närmaste fem åren.
  • Testets tillförlitlighet har beräknats till 0,8 där 1,0 är perfekt prediktion. Det innebär att av tio slumpmässigt valda par av samma ålder och kön där den ena (men inte den andra) dör under en femårsperiod, så kommer testet ha angett högre risk för åtta av de tio som dog.
  • Testet, som är på engelska, beräknar också en ”ubble age”. Det innebär den snittålder som en (brittisk) kvinna eller man har, som har samma riskprofil som du själv.
  • Den sista frågan rör saker som är svåra att översätta till svenska, exempelvis om du har handikapptillstånd för din bil. Svenskar som genomför testet bör svara nej på denna fråga.
  • Testet har finansierats av svenska forskningsmedel och har utvecklats i samarbete med ”Sense About Science”, en icke vinstdrivande organisation vars mål är att göra forskningsresultat tillgänglig för en bredare allmänhet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.