Foto: Shubin laboratory

Så blev fiskfenor till fingrar

Publicerad

Våra fingrar och tår tros vara en vidareutveckling av de första landlevande fiskarnas fenor. Ny forskning visar att evolutionen lyckades tack vare en genetisk omprogrammering av fenornas celler.

Det är forskare från universitetet i Chicago som har undersökt vilka gener det var som spelade in när fiskarnas fenor blev till fingrar och tassar hos oss landlevande ryggradsdjur.

Det här har nämligen varit ett mysterium för forskarna. Tidigare har man sett att det så kallade endoskelettet i fenorna genom evolutionen omvandlades till tår och fingrar hos däggdjuren. Men det har ändå varit ett genetiskt mysterium hur omvandlingen från fenor till fingrar gick till.

Genmanipulerade fiskfenor

Nu har dock forskarna hittat lösningen, med hjälp av den nya gentekniken CRISPR/Cas9.

Förenklat skulle man kunna säga att fiskarnas så kallade pariga fenor på buken består av två olika sorters skelett. I basen på fenan finns det som kallas för endoskelett. Detta är från början brosk, men som hos fisken senare utvecklas till ben. På utsidan av endoskelettet finns det som kallas för fenstrålar, en slags extra skelettdel som styrs från endoskelettet.

Fenstrålarnas försvinnande var nyckeln

När benfiskarna började bege sig upp på land för ungefär 400 miljoner år sedan försvann fenstrålarna. Det är alltså det broskiga endoskelettet som ligger bakom fingrar och tår hos till exempel oss människor. Hittills har det dock varit oklart vad som hände med fenstrålarna.

Men med hjälp av gentekniken upptäckte forskarna att generna för fenstrålar hos benfiskarna, är samma gener som är ansvariga för våra fingrar och tår. När forskarna slog ut en gen som kallas för Hox13 hos fisken, stannade tillväxten upp och istället blev endoskelettet större.

Slutsatsen är alltså att ”fenstrålarna” inte alls bara försvann spårlöst. Tvärtom har den här förändringen varit hela nyckeln till utvecklingen av våra kraftfulla fingrar och tår.

– Det här visar att våra fingrar och tår med all sannolikhet uppkom genom en sorts omprogrammering av de celler som hos våra fiskförfäder användes för att bygga fenstrålar, säger Per Ahlberg, professor för institutionen  för organismbiologi vid Uppsala universitet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.