Marianne Lindberg De Geers skulptur Bronskvinnorna i Växjö. Foto: Creative commons/Lars Aronsson

Så bryts negativ bild av egna kroppen

Publicerad

Valkar, bristningar och kroppar som inte bara poserar i de mest fördelaktiga vinklarna. I sociala medier syns allt mer kroppsaktivism och kroppspositivism, rörelser där man vill bort från orealistiska kroppsideal och normalisera bilden av en kropp som inte ser ut som i ett modemagasin.

Kroppsaktivismen vill påverka samhället och vår bild av vad som är eftersträvansvärda ideal, inte minst för att minska de negativa känslor som många har inför sin egen kropp. Men vad säger forskningen om vad som kan leda till mer tillåtande kroppsuppfattning och realistiska kroppsideal? Kristina Holmqvist Gattario, psykologiforskare vid Göteborgs universitet, har studerat personer som har en positiv kroppsuppfattning.

– De personerna som hade en positiv inställning till den egna kroppen, hade även en bredare definition av vad som är attraktivt, säger hon.

Kristina Holmqvist Gattario anser att media kan spela en viktig roll i detta, genom att visa ett bredare spann av kroppar och utseenden. Hon menar även att som samhället ser ut, med mycket fokus på yta och utseende, är det många av oss som idag har ett ”utifrånperspektiv” på våra egna kroppar. Det är som om vi lever våra liv som betraktare av oss själva.

-Det är unikt för vår tid att vi har större möjligheter än någonsin att förändra våra kroppar. Och att visa upp en perfekt kropp blir ytterligare en möjlighet för oss att visa att vi är framgångsrika.

Vid Stockholms universitet pågår en studie där man undersöker hur personer med negativa känslor för sin egen kropp, kan förändra sin inre bild av sig själv.

-Genom att manipulera den inre negativa bilden, så att den blir mindre trovärdig, så kan man också förändra sina känslor, säger Ata Ghadieri, psykolog och psykologiforskare.

Den här metoden för att förändra negativa inre mentala bilder av sig själv kallas ”imagery rescripting”. Ata Ghaderi ger ett exempel där en person har en negativ bild av sig själv som tjock. Genom att förvränga den bildens trovärdighet, till exempel genom att föreställa sig att man i samma bild är blå och har en clownnäsa, kan negativa känslor minska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.