Så flyger flugan

Uppdaterad
Publicerad

Tack vare ny röntgenteknik har forskare kunnat studera flugans inre flygmuskler.

Under samma tid som det tar för dig att blinka, kan spyflugan slå sina vingar 50 gånger fram och tillbaka.

Hur detta naturens under fungerar har länge varit dolt för forskare eftersom själva muskelmotorn bakom flugornas vingar sitter inne i flugans bröstkorg. I själva vingarna finns inte en muskel.

Film av flugans inre

Men nu har brittiska forskare utvecklat en ny form av skiktröntgen som lyckats filma flugornas inre medans de flyger. Musklerna som ibland är tunna som ett hårstrå rör sig fram och tillbaka 150 gånger per sekund.

Forskarna upptäckte att de muskler som flugan använder för att styra flygningen bara utgör tre procent av hela muskelmassan i bröstkorgen som får den att flyga.

Vidare upptäckte forskarna att flugans inre och mycket flexibla muskler har komplexa strukturer som förhoppningsvis kan inspirera till utveckling av nya, små motorer och andra mekaniska strukturer som vi människor skulle kunna ha nytta av i framtiden.

Studien “In Vivo Time-Resolved Microtomography Reveals the Mechanics of the Blowfly Flight Motor” publiceras i tidskriften Plos biology.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.