Påfågeln skakar och visar upp sin fjäderskrud för att signalera sina fysiska egenskaper åt honan. Foto: TT

Så fungerar påfågelns parningsdans

Uppdaterad
Publicerad

När påfågeln skakar på sin fjäderskrud ligger de regnbågsfärgade fläckarna på fjädrarna nästan orörliga. Detta fångar honornas intresse.

Den praktfulla påfågeln påbörjar sin parningsdans genom att lyftaupp sin långa fjäderskrud och skaka på den vilket ger ifrån sig ettrasslande ljud.

På sina fjädrar har påfågeln ögonliknande fläckarsom skiftar i olika regnbågsfärger beroende på vilken vinkel manbetraktar dem från, något som kallas för irisering.

Forskare harkommit fram till att de iriserande ögonfläckarna på fjädrarna stårnästan helt stilla mot den vibrerande bakgrunden när hanen skakarpå sin fjäderskrud. Honorna blir som förtrollade av detta.

Depåfåglar som har de mest iriserande ögonfläckarna har störstaparningschans. Resultaten visar även att desto längre fjädrar sompåfågeln har desto snabbare måste den skaka på fjädrarna vilketsignalerar manlig muskelstyrka åt kräsna honor.

Energieffektiv

Forskarna har undersökt 14 påfåglar i ett laboratorium för att mätavibrationerna som uppstår när de skakar på sin fjädrar. De har ävenanalyserat hur skruden rör på sig i samband med vibrationerna.

Analyserna visar att påfågeln skakar på sina fjädrar på ettenergieffektivt sätt som ger den högsta möjliga vibrationen.

Resultaten visar även orsaken till att ögonfläckarna i varje enskild fjäder står stillaunder fjäderskakningarna. Förklaringen är att ögonfläckarnas strålar, som utgårfrån skaftet på fågelfjädrarna, sitter väldigt hårt fast tillskillnad från de omkringliggande strålarna som sitter mer löst.

Studien publiceras i tidskriften PLOS .

LÄS MER:

Dakin R, Biomechanics of the Peacock's Display: How Feather Structure andResonance Influence Multimodal Signaling (2016) http://dx.plos.org/10.1371/journal.pone.0152759

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.