Fortsätt hålla nyårslöftet – så gör du

Uppdaterad
Publicerad

Tre veckor har nu gått av årets första månad, och det är nu som det avgörs: vilka som klarar av att hålla sina nyårslöften.

En undersökning från Demoskop strax efter årsskiftet visade att 55 procent av svenskarna hoppas på att träna mer och 42 procent att äta bättre under år 2013.

Men tidigare internationell forskning visar att trots att bara 12 procent av våra nyårslöften verkligen blir verklighet. Redan efter en vecka har 25 procent av nyårslöftena brutits.

Men psykologen Richard Wiseman har också gått till botten med den mer intressanta frågan: Vad får vissa nyårslöften att bli verklighet medan andra faller bort?

Delmål ökar chanserna

Hans slutsatser är att nästan allt handlar om hur vi behandlar våra löften.

– Bryt ner dina löften i en serie av lättare uppnåbara delsteg. Det ska vara konkreta steg, som du kan mäta, säger Richard Wiseman.

Ett annat bra trick är att föra en journal, för att hålla koll på hur man når sina mål – till exempel en träningsdagbok. Enligt Richard Wiseman är det också smart att ge sig små belöningar när man lyckas med vissa delmål.

Påminn dig om det som blir bättre

– Påminn dig gärna om hur ditt liv kommer bli bättre om du lyckas nå ditt mål, till exempel genom att göra en lista över de fördelar som du kommer få.

Men en viss mängd press utifrån är också något som gör nytta, enligt Wiseman.

– Berätta för din familj och dina vänner om ditt mål. På så vis både ökar du din rädsla för att misslyckas, och kan få stöd genom att de peppar dig.

Men det är också viktigt vilka löften vi väljer, säger Wiseman.

Något som passar dig

– Följ inte strömmen genom att välja de vanliga målen. Försök tänka ut något som passar för just dig i stället, något som passar bra med precis det du vill få ut av ditt liv.

Att ha ett enda tydligt nåbart nyårslöfte ökar också chanserna.

– Ge bara ett enda tydligt löfte, då är dina chanser mycket större.

Och för att se hur bra du är på att hålla dina nyårslöften – du kan testa dig själv med Richard Wisemans test.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.