Så här gjordes undersökningen

Uppdaterad
Publicerad

Vid undersökningen har vi försökt hitta så många vetenskapligt granskade, så kallade peer-review-artiklar som möjligt som uttryckligen ifrågasätter klimatforskningens slutsats att vi lever i en period av global uppvärmning, och att mänsklig påverkan är den avgörande faktorn bakom uppvärmningen.

För ändamålet har vi använt oss av Thomson Reuters databas ISI, som omfattar över 10.000 vetenskapliga tidskrifter, och anses vara den mest fullständiga när det gäller förhandsgranskade vetenskapliga artiklar.

Vi har begränsat oss till de senaste åren, det vill säga perioden januari 2009 till mars 2010, eftersom vi speciellt velat undersöka dagens forskningsläge, samt om antalet ifrågasättande forskningsartiklar vuxit på senare tid.

För att hitta avvikande artiklar har vi använt en rad olika sökord, som ”anthropogenic global warming”, ”anthropogenic climate change” och så vidare. För att minimera risken att missa artiklar har vi också gått igenom de listor över ”klimatskeptiska” forskare och forskningsartiklar som ofta hänvisas till på Internet och bloggar (se exempelvis List of scientists opposing the mainstream scientific assessment of global warming och 500 peer-review papers supporting scepticism of ”man-made” global warming).

Vid undersökningen har vi hittat sammanlagt fem forskningsartiklar publicerade under perioden januari 2009 till mars 2010 som uttryckligen går emot slutsatsen om mänskligt orsakad global uppvärmning:

Chilingar, GV et al, Greenhouse gases and greenhouse effect, Environmental Geology, 58 (6): 1207-1213 Sep (2009)

Essenhigh, RH, Potential Dependence of Global Warming on the Residence Time (RT) in the Atmosphere of Anthropogenically Sourced Carbon Dioxide, Energy & Fuels, 23: 2773-2784 May-June (2009)

Gerlich, G and Tscheuschner, RD, Falsification of the Atmospheric CO2 Greenhouse Effects within the Frame of Physics, International Journal of Modern Physics B, 23 (3): 275-364 Jan 30 (2009)

Green, KC et al, Validity of climate change forecasting for public policy decision making, International Journal of Forecasting, 25 (4): 826-832 Oct-Dec (2009)

Karlén, W, Recent Changes in the Climate: Natural or Forced by Human Activity?, AMBIO: 483-488 Sp. Iss. 14 Nov (2008)

Den sista artikeln i listan är egentligen daterad november 2008, men sorteras i ISI-databasen under 2009, varför vi också räknat in denna.

Under samma period, från januari 2009 till mars 2010, har det enligt ISI-databasen publicerats över 8.000 förhandsgranskade peer-review-artiklar kring ämnet ”climate change”.

Det bör noteras att vi vid sökningen också funnit ett dussintal artiklar, varav flera författade av de ”klimatskeptiska” forskare som exempelvis ofta hänvisas till på Internet, och som tar upp olika delaspekter av klimatsystemet, den globala uppvärmningen, klimatförändringar tidigare i historien eller olika specifika mätmetoder.

I ingen av dessa artiklar dras emellertid slutsatsen eller framförs ståndpunkten att klimatforskningens etablerade slutsats om mänskligt orsakad global uppvärmning skulle vara felaktig.

Det bör också noteras att vi i undersökningen dragit en gräns vid de forskningstidskrifter som finns med i ISI:s databas. Det är som den mest omfattande databas som finns tillgänglig.

Det kan med andra ord finnas ytterligare avvikande artiklar i tidskrifter som är för små, har för liten spridning, inte anses hålla måttet, eller av andra skäl inte finns med i ISI:s databas.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.