Så kära är svenskarna i sina mobiler

Uppdaterad
Publicerad

Var tredje svensk skulle prioritera att rädda sin mobil om hemmet höll på att brinna ner, visar en ny undersökning.

Det är i en ny rapport från säkerhetsföretaget Norton som svenskarnas kärlek till mobilerna kommer fram med all önskvärd tydlighet.

Hela 43 procent av svenskarna skulle aldrig lämna ifrån sig sin mobil, enligt undersökningen. Och enligt 35 procent av svenskarna så skulle mobilen vara en av de två första saker som de skulle rädda om deras hem höll på att brinna ner.

Hellre tappa plånboken

– För ett par år sedan kom också en undersökning som visade att vi hellre skulle tappa bort plånboken än mobilen, säger säkerhetsexperten Per Hellqvist på Norton, företaget som tagit fram rapporten.

Svenskarna tillhör därmed de mest mobilkära människorna i världen. I Europa som helhet skulle knappt var fjärde person prioritera att rädda sin mobil ur ett brinnande hem.

Svenskar älskar appar

Svenskarna är också ett folk som älskar att ladda ner appar mer än andra. 56 procent av svenskarna laddar ner appar, jämfört med 38 procent i Europa som helhet.

Men tre av tio svenskar har fått sin mobil stulen eller borttappad, och det menar Per Hellqvist är ett av de viktiga säkerhetsproblemen, särskilt eftersom många fortfarande inte lösenordsskyddar sina mobiler.

22 procent av svenskarna förvarar dessutom olika koder och lösenord på mobilen, och var tredje svensk har mejl och dokument kopplade till jobbet på sin mobil.

– Att vi har så mycket känslig information i mobilen gör att vi borde använda den mer säkert, att lösenordsskydda den är det minsta man bör göra, säger Per Hellqvist.

64 procent lösenordsskyddar

Men svenskarna är ändå bättre än europeer i allmänhet på just det här med lösenordsskydd. 64 procent av svenskarna i undersökningen uppger att de har lösenordsskyddat sin mobil.

– Det är på rätt väg, för det ser bättre ut här än i andra länder, men det kan också ha att göra med att vi svenskar använder mobilen mer än andra till personlig och känslig information, säger Per Hellqvist.

Han menar också att osäkra trådlösa nätverk är ett problem som många är omedvetna om.

– Om man loggar in på gratis internet på på fiket, så tänker man kanske inte på att i princip allt man kommunicerar sker okrypterat, och kan avlyssnas av vem som helst som är lite datakunnig och sitter inloggad på samma nätverk.

Den nya rapporten baserar sig på intervjuer med 16 000 personer runtom i världen. Cirka 500 svenskar deltog i den svenska delen av undersökningen.

Så använder svenskarna sin mobil

Surfar på internet 67%

Facebook och andra sociala nätverk 52%

Laddar ner appar 56%

Lyssnar på musik och radio 42%

Kollar på tv/video 37%

Nätshoppar 18%

Använder e-post 46%

Surfar på öppna trådlösa nätverk (t.ex. caféer) 63%

Motsvarande siffror för Europa som helhet:

Surfar på internet 54%

Facebook och andra sociala nätverk 37%

Laddar ner appar 38%

Lyssnar på musik och radio 26%

Kollar på tv/video 27%

Nätshoppar 16%

Använder e-post 36%

Surfar på öppna trådlösa nätverk (t.ex. caféer) 62%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.