Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du en simulering av hur tryckvågen från en kärnvapenexplosion påverkar folk i en byggnad. Foto: Storyblocks

Ny datorsimulering visar: Så slår smällen från en atombomb

Uppdaterad
Publicerad

De som befinner sig många kilometer från en kärnvapenexplosion kan klara sig inomhus om de gör rätt, visar en ny studie.

–  Ta skydd långt in i byggnaden och håll dig borta från fönster, säger forskare.

Forskare på Cypern har simulerat sprängkraften hos strategiska kärnvapen med hjälp av superdatorer. I videon ser du vad som händer i detalj för dem som befinner sig så många kilometer bort från smällen att deras hus inte rasar.

Sedan starten av Ukrainakriget har Ryssland skramlat med sina kärnvapen och många grannländer har därför sett över sina skydd.

Nya simuleringen mer detaljerad

– Folk måste ta det på samma allvar som generationer på 50-70-talet gjorde, säger professor Dimitris Drikakis som är ordförande för forskningsinstitutet för försvar och säkerhet vid Nicosias universitet på Cypern.

På 1950 till 1970-talet gjordes fältförsök kring effekten av kärnvapen, men då saknades datorkraften för sådana här väldigt detaljerade simuleringar som nu gjorts. Den nya studien gäller effekten av ett strategiskt kärnvapen med en stor sprängkraft på 750 kiloton. Det kan jämföras med Hiroshimabomben 1945 som var på 15 kiloton.

Vid en atombombsexplosion dör människor omedelbart nära epicentrum och nästan all infrastruktur jämnas med marken av själva tryckvågen. Några kilometer bort är det strålningen och värmen som startar bränder som förstör mest. Men tryckvågen är ändå tillräcklig även sju kilometer bortfrån smällen att fönsterrutor krossas och folk slungas in i väggar och skadas allvarligt. Kraften kan bli upp till 18 gångerkroppsvikten.

Kan leda till bättre skydd för civila

– Vid en kärnvapenexplosion så måste du ta skydd längre in i byggnaden, bort från fönster. Helst till rum som saknar öppningar i riktning mot explosionen. Hinner du inte det så ställ dig i ett hörn så långt från fönstren som möjligt så ökar dina chanser att överleva, konstaterar Dimitris Drikakis som ligger bakom den nya studien.

– Studien är intressant inte minst när man i uppbyggnaden av totalförsvaret vill se över skyddet för civila, anser Martin Goliath som är forskare kring kärnvapenverkan vid Totalförsvarets forskningsinstitut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.