Foto: TT

Så påverkar sociala medier ungas politiska engagemang

Uppdaterad
Publicerad

Sociala medier gör inte unga mer politiskt engagerade. Endast sex procent av dagens ungdomar är politiskt aktiva online, visar en ny studie. – De som är aktiva politiskt utanför nätet tar med sig det engagemanget i sociala medier, säger Mats Ekström, professor i Medie- och kommunikationsvetenskap.

Den nya omfattande studien som gjorts av Örebro universitet visar att nästan 50 procent av ungdomarna är intresserade av politik, men endast sex procent är faktiskt politiskt aktiva online.

– De fåtal som deltar aktivt blir då mer intresserade av politik av sociala medier, säger Mats Ekström, som är en av dem bakom studien.

Det har tidigare funnits en bild av att sociala medier mobiliserar stora grupper till att bli mer aktiva politiskt, men det stämmer inte, menar Mats Ekström. Användningen av sociala medier återspeglar snarare livet man har utanför nätet.

Förstärker fokus på privatlivet

De flesta använder sociala medier till att hålla kontakten med kompisar och berätta om sig själva och sitt vardagsliv. Studien visar även att en stor användning av sociala medier förstärker fokuseringen på sig själv och privatlivet. Samtidigt kan det påverka utvecklingen av demokratiska värderingar negativt.

– Diskussioner i sociala medier blir därför ofta mer enfrågebaserade. Politik blir mer en fråga om att ge uttryck för sin identitet och sin livsstil. Den individuella framgången blir viktigare än humanistiska värderingar, menar Mats Ekström.

Hur ska fler unga engageras politiskt?

Studien visar att ungdomar dessutom driver sin politiska utveckling i mycket högre utsträckning än vad man tidigare trott. Vuxenvärldens försök att påverka är begränsad och det politiska intresset formas ofta före 16 års ålder.

– Förut trodde man att det var föräldrarna som drev frågan, men det viktigaste är hur de reagerar och är engagerade i ungdomarnas initiativ till diskussioner om politik, säger Mats Ekström.

Han menar att det är viktigt att lektionerna i skolan inte bara handlar om information, så som vilka de politiska partierna är.

 – Det är viktigt att initiera unga i samhällsfrågor på ett sätt som engagerar och leder till diskussion, säger Mats Ekström.

”Enklare att engagera sig på nätet”

Mats Ekström tycker inte att man ska se studien som pessimistisk. De som faktiskt är politiskt aktiva, genom att till exempel skapa grupper på Facebook och genomföra nätaktioner, har  trots att ett stort symboliskt och politiskt inflytande.

– Det är enklare att engagera sig på nätet än att gå ut på stan, men det gör inte aktivismen mindre viktig, säger han.

Så gjordes studien

  • Forskarna följde en grupp unga under fem år.
  • Totalt ingick 4 000 individer mellan 13 och 30 år i studien.
  • Även deras bästa kompisar och deras föräldrar har intervjuades.

Källa: Örebro universitet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.