Fingeravtryck används inte för att betala för taxiresan än, men kontanterna har åtminstone ersatts av maskiner. Foto: Universal Studios

Så såg framtiden ut 1989

Uppdaterad
Publicerad

För 26 år sen hade filmen ”Tillbaka till framtiden del 2” premiär. Huvudkaraktären reser in i framtiden och landar den 21 oktober 2015. Det är dags att se vilka av framtidsvisionerna som blev sanning och vilka som fortfarande är förpassade till fantasins värld.

1985 lämnade Marty McFly sin nyfunna trygghet i Hill Valley och reste framåt i tiden. Idag anländer han. Åtminstone om man ska tro berättelsen i filmen ”Tillbaka till framtiden del II” från 1989.

I eftermiddag landar han och den andra tidsresenären, Emmet Brown, i en gränd i samma fiktiva Los Angeles-förort som de reste ifrån och förändringarna som slagit igenom på 30 år är påtagliga.

Marty och Emmet ägnar en del av filmen åt att undvika sina framtida jag medan de samtidigt försöker rädda Martys framtida son. Under sina eskapader i 2000-talet stöter de på en rad olika uppfinningar, som alltså enligt regissören Robert Zemeckis borde vara vardag redan den här veckan.

Här nedan finns de listade. Vilka tycker du borde blivit verkliga och vilka hade kunnat få stanna i fiktionen?

Framsteg och fiktion från filmen

Flygande bilar

Redan under filmens första minuter får vi bekanta oss med flygande bilar, något som alltså borde vara vardag idag. Motorvägar i luften och konverteringar av gamla vägbilar till flygande bilar figurerar också.

Sedan 50-talet har det pratats om de flygande bilarna. Många idéer har kommit till ytan bara för att sjunka undan igen.

Idag finns ett fåtal exempel på flygande bilar som faktiskt är godkända och fungerande, men ingen av dem har nått någon större kommersiell framgång.

De flygande bilarna glänser alltså fortfarande med sin frånvaro.

Fusion

Småskalig fusion är en av de första innovationerna som syns i bild. Redan innan de lämnar åttiotalet syns Doc Brown fylla på en behållare märkt ”Mr Fusion, home energy reactor” med skräp från en soptunna i närheten.

När denna småskaliga fusionsreaktor uppfinns är däremot oklart i tidslinjen. I dagsläget har vi än så länge inte någon strömförsörjning från fusion, och framför allt inte från så små reaktorer.

ITER, International Thermonuclear Experimental Reactor, är ett av de experiment som är närmast att faktiskt kunna visa att det går att leverera ström från fusion. Planerna påbörjades redan 1985 vilket säkert bidragit till idén i filmen.

Men reaktorn beräknas inte vara klar förrän 2018. Dessutom kommer den att mäta 30 meter på bredden och 24 på höjden, och drivmedlet kommer att vara Litium istället för bananskal och gammalt öl.

Biometri och kontantlös betalning

I framtiden verkar det som att nycklar och betalkort ersatts av fingeravtryck. Något som idag är allt annat än standard, men definitivt på gång.

Smarta mobiltelefoner har realtivt nyligen börjat utrustas med fingeravtrycksläsare, och i takt med att system som apple pay, paypal och swish blir allt vanligare kommer fingeravtryck förmodligen att vara en del av betalning inom en snar framtid.

Vad som däremot redan är här är den kontantlösa betalningen. På senare år har den även gjort intåg i taxibranschen, precis som i filmen.

Holografiska reklamskyltar

På rådhustorget i framtidens Hill Valley finns en biograf som visar ”Hajen 19”. Hajenfilmerna slutade efter totalt fyra filmer, men utvecklingen av teknologin bakom hologramreklamen har fortsatt.

Ett österrikiskt företag har ansträngt sig hårt för att få färdigt en reklamskylt av den här typen inför Marty McFlys ankomst och säger sig ha lyckats i viss utsträckning.

Genom att använda laser ska de kunna leverera olika informationsbitar till vardera öga hos tittare, utan att de behöver använda speciella glasögon. Men mer information än så har inte släppts, och det har inte visats i praktiken.

Så än så länge är vi förhoppningsvis långt ifrån att bli attackerade av hologramhajar på gatan.

Magiska matmaskiner

Ett återkommande inslag i framtidstolkningar är maskiner som gör middag av förminskad eller torkad mat eller helt enkelt bara av kemiska byggstenar.

I Tillbaka till framtiden tänker man sig att mat ska komma vakuumförpackad i påsar för att därefter ”hydreras” i en maskin och bli både uppvärmd och förstorad.

Den här typen av köksredskap ligger fortfarande i framtiden, och frågan är om inte drömmen om dem fallit ur det allmänna medvetandet.

Självsnörande skor

När Marty McFly ska klä sig tidsenligt i framtiden får han ett par sneakers till låns. Han sätter ner fötterna i dem och utbrister ungefär ”elektriska skosnören, härligt” när de drar åt sig själva runt hans fötter.

Självsnörande skor har inte dykt upp än, och det närmaste vi kommit är nog de skruvade snoddarna som gjorde in- och uttåg runt millenieskiftet.

Nike, som även syns vid ett antal tillfällen i filmen, släppte under 2014 ett antal upplagor av skon som Marty McFly har på sig, dock utan den futuristiska snörningen.

Självanpassande kläder

Jackan som följer med skorna är smart på det sättet att den anpassar sig efter bärarens kroppshydda.

Inget av den här stilen verkar ha nått marknaden än, men vi har åtminstone börjat bära teknikbegåvade kläder.

Att jackan dessutom kan torka både sig själv och sin bärare är en bonus som småbarnsföräldrar garanterat gärna hade sett realiserad redan igår.

Smarta glasögon

Marty McFlys framtida barn har vid middagsbordet på sig glasögon som verkar kunna visa allt möjligt.

Ett samtal som kommer till familjens gemensamma nummer (något annat som filmen fullständigt verkar ha missat: personliga telefonnummer och mobiltelefoner) gör sig påmint genom att de bägge barnen ropar till sin far att han har telefon.

Så kallade VR-glasögon är verklighet idag. Tanken med dem är att innesluta användaren i en visuell upplevelse för att göra den så realistisk som möjligt. Men de glasögon som internetjätten Google lanserade 2014 under namnet Google glass är i princip de enda som hittills inkorporerat smarta funktioner.

En anledning till att glasögonen inte slagit igenom är förmodligen att de är tänkta att innehålla framåtvända kameror, något som för många ter sig onödigt påträngande.

Ytterligare en skillnad är att vi förmodligen skulle ha texten som visas för glasögonens bärare rättvänd för bäraren, inte för den som betraktar glasögonen utifrån. (Se bild ovan)

Röststyrda teveapparater

Smarta TV-apparater finns idag, och de förutspåddes redan 1989. I en scen ses en TV som hänger på väggen ungefär som en tavla och som dessutom visar konst när den inte används.

I en nästan konversationsliknande slinga av röstkommandon får den sen information om vilka kanaler den ska visa sida vid sida.

Röststyrningen är definitivt på frammarsch. Många stora TV-tillverkare har börjat med funktionen och den utvecklas snabbt. Alltså ett poäng till manusförfattarna.

Videosamtal och sociala medier

I en särskilt intressant scen får framtida Marty McFly ett videosamtal som han väljer att ta på familjens stora TV-skärm.

Under videosamtalet (som är väldigt likt de tjänster vi använder oss av idag) tickar information om den andre samtalsparten fram i nederdelen av skärmen.

Informationen rör saker som vilka hobbyer personen i andra änden har, vad han föredrar att äta och hans civilstatus.

Det vi delar med oss av via sociala nätverk som Facebook, Linkedin och Twitter är mycket likt det som visas i filmen, och framtidsvisionen är spöklikt korrekt.

Second hand-affären med 80-talsprylar

En profetia som kanske inte var särskilt svår att göra är den om vilka antika prylar som fortfarande skulle locka 2015.

I ett skyltfönster syns bland annat en lavalampa, en gammal apple-dator och en VHS-kamera.

Idag kan man argumentera för att 80-talet har spelat ut sin roll som trendsättande decennium, men faktum kvarstår att vissa av de saker som syns i skyltfönstret är otroligt eftertraktade idag.

Svävarbrädan

En av de mest omtalade och efterfrågade uppfinningarna från filmen är såklart den svävande brädan.

I en av åttiotalets mest kända flyktscener svävar Marty McFly fram på en bräda han precis under tveksamma förhållanden tillskansat sig.

Att sväva kräver än idag ett antal väldigt hårt kontrollerade förhållanden som inte går att framställa i den utsträckning som skulle krävas för att göra svävarbrädan kommersiellt gångbar, men ett par försök har faktiskt trots det gjorts.

Biltillverkaren Lexus släppte i somras bilder på vad de kallade en svävarbräda som skulle leva upp till drömmarna, men det visade sig att det var en liten överdrift.

Brädan kräver ett särskilt underlag och superkylda magneter för att fungera, vilket gör att den har mycket begränsad räckvidd.

Företaget Hendo har också gjort ett försök, men även där krävs särskilda underlag.

Det närmaste hittills kan vara kanadensaren Catalin Alexandru Duru som i maj i år satte världsrekord i svävarbräde-åkning. Men den bygger på propellrar och är inte riktigt lika tyst eller smidig som Marty McFlys bräda.

Svävarbrädan är alltså på gång, men inte riktigt här än. Och det dröjer nog ett tag innan den kan inhandlas i leksaksaffärer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.