Foto: Scanpix

Så enkelt tar hackare över din mobil

Uppdaterad
Publicerad

Den moderna bedragaren får blixtsnabbt fatt i dina lösenord och kan styra vad du läser.

-Vad som helst kan ändras, säger säkerhetsexperten Anders Nilsson.

I dag kan du koppla upp dig mot trådlösa nätverk i allt från solstolen till skidbacken. Du kan kolla mejlen, nyheter och sociala medier via wifi. Men vår uppkopplade tillvaro innebär också en säkerhetsrisk.

När du en gång anslutit  till ett öppet trådlöst nätverk – oavsett när och var – så kommer din telefon att fortsätta leta efter det här nätverket.

Det är här hackare kommer in i bilden. För genom att döpa sitt nätverk till det din telefon letar efter kan hackaren se till att du kopplar upp dig mot honom eller henne.

– Eftersom all trafik då går genom hackarens dator kan den ändra precis vad den vill: Byta ut text och ord på nyhetssajter, lägga till nya inloggningsrutor och få in virus, säger säkerhetsexperten Anders Nilsson.

Skrämmande enligt säkerhetsexpert

Det går både blixtsnabbt och automatiskt. Allt hackaren behöver är ett nätverkskort och kunskap – du märker ingenting.

Anders Nilsson kopplar upp sig på Stockholms centralstation och ser hur många som inte verkar känna till problematiken. Bara genom att sitta där några minuter ser han över 700 mobiler och datorer som söker efter tusentals öppna nätverk de någon gång använt. Skrämmande, tycker säkerhetsexperten.

– En gång såg jag en telefon som hade 63 gamla nätverk som den, med ett par minuters mellanrum, försökte ansluta till. Telefonen säger då att de här nätverken har jag varit ansluten till förut, finns någon av dem här? I vanliga fall händer ingenting men jag kan säga ”javisst, det är jag” på allihopa.

”Stäng av wifi”

Genom sin sökning kan han också se var mobilerna har varit.

– Vill man göra något olagligt så är det ett lätt sätt att veta var den personen som äger telefonen jobbar och var den brukar vara. Därifrån kan man försöka ta över nätverk eller hitta personen rent fysiskt, säger han.

Säkerhetsexperten rekommenderar alla som använder smarta telefoner att använda det mobila nätverket i telefonen och stänga av det trådlösa nätverket när du inte använder det.

Man kan också ställa in telefonen så den inte ansluter automatiskt till kända nätverk.

– Man ska inte vara så manisk och bara leta efter gratis nätverk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.