Foto: TT

Säkrare prognoser för extremväder i sikte

Uppdaterad
Publicerad

Förbättringarna i långtidsprognoserna för extremväder ska gå från en vecka till två veckor till år 2025. Det hoppas Europiska centret för medellånga väderprognoser, ECMWF, som i dag presenterade sitt mål.

Som mål har den europeiska motsvarigheten till SMHI att dels förlänga sina prognoser från en till två veckor, dels göra prognoserna bättre på att förutsäga hur intensivt ett så kallat extremväder skulle kunna bli.

Bättre satelliter och modeller krävs

För att det ska bli möjligt krävs bättre satelliter som kan fånga upp mer detaljrik information från jorden och bättre datorer att utföra beräkningar med. Men också beräkningsmodeller som tar hänsyn till fler fenomen som kan påverka hur vädret blir, behövs.

– För ett tiotal år sedan gjorde vi prognoser utan att ta ordentlig hänsyn till temperaturen på havsytan. När vi nu har med det i våra beräkningar har vi fått bättre prognoser. Nästa steg är till exempel att ta med salter och andra så kallade aerosoler som finns överallt i atmosfären i beräkningarna, säger Erland Källén, professor i dynamisk meterologi och forskningschef för ECMWF.

 Molnen och vindar utmaningar

 En av de största utmaningarna för att göra bra prognoser är molnen. Dels är det svårt att ta reda på exakt hur stora de är, dels hur snabbt de rör sig. Vindar är ett annat väderfenomen som är svårt att mäta, eftersom satelliterna i dagsläget enbart kan få en tvådimensionerad bild av dem. Men där finns det hopp om nya metoder.

– Med hjälp av det som kallas dopplereffekten håller man på att utveckla satelliter som kan skicka ljus, som sedan studsar tillbaka upp till satelliten. På så sätt kan vi få en bättre bild på hur högt vindarna rör sig, vilket spelar en viktig roll i prognoserna, säger Erland Källén.

 Stora besparingar för samhället

 För SMHI innebär också förbättrade långtidsprognoser att man kommer att få lättare att bedöma sannolikheten att ett extremväder träffar just din stad eller by. Det kan bli betydelsefullt framförallt för vilka eventuella varningar man skickar ut till allmänheten.

– När stormen Gudrun drog in över Danmark och Sverige i januari 2005, sade långtidsprognoserna att det handlade om vindstyrkor på runt 15-20 m/s. I själva verket var det 30-40 m/s. Hade vi haft de modeller vi har i dag hade sannolikheten varit betydligt större för oss att förutse det, säger Joakim Langner, docent i meteorologi och forskningschef på SMHI.

Ett samhälle kan spara mycket pengar på att förbättra sina metoder.

– Ju tidigare vi vet den sannolika storleken och intensiteten på ett extremväder som håller på att byggas upp ute till havs, desto säkrare kan våra lokala prognoser bli och vi kan varna om att exempelvis tågtrafiken bör stängas ner. Om tio år skulle det kunna innebära att de sannolikheter vi i dag kan få fram om ett extremväder två dagar innan, skulle vi kunna veta tre dagar innan, säger Joakim Langner.

Fakta ECMWF

Europeiska centret för medellånga väderprognoser, eller ECMWF, är ett europeiskt samarbetsorgan där nästan alla de europeiska länderna ingår. Centret lägger grunden för alla de mer lokala prognoser som sedan utförs av varje land. I Sverige är detta SMHI.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.