Foto: TT

Satelliter får akta sig för Pitbull

Uppdaterad
Publicerad

Om tv:n flimrar till på söndagen kan det vara en satellit som hukar sig. Asteroiden 2014 RC passerar ytterst nära jorden, bara några hundra mil från våra satelliters omloppsbanor.

Bumlingen har av exalterade astronomer fått smeknamnet Pitbull, och är inte småsten; med cirka 18 meters diameter kan man jämföra den med en större villa. Den är i samma klass som asteroiden som exploderade över Ryssland förra året, och utlöste en chockvåg motsvarande tiotals Hiroshimabomber.

Närmare än månen

Avståndet när asteroiden passerar på söndagskvällen svensk tid anges till 4.000 mil, bara en tiondel av avståndet till månen. Många av de satelliter vi numera förlitar oss på i vardagen hänger på 3.600 mils höjd.

USA:s rymdstyrelse Nasa beräknar dock att Pitbull inte utgör någon fara.

”Detta himlaobjekt verkar inte vara något hot mot jorden eller satelliterna, men den nära passagen skapar en unik möjlighet för forskare att studera och lära sig mer om asteroider”, meddelar Nasa från Kalifornien.

Men den som vill vara på en extra säker sida gör helt rätt i att hålla sig på Sveriges sida. När Pitbull är som närmast dundrar asteroiden fram över andra sidan jorden, ungefär över Nya Zeeland, klockan 20.18 svensk tid på söndagen.

Se Pitbull passera

Pitbull-passagen direktsänds i morgon här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.