Foto: Ian Gilby

Schimpanser mördar för egen vinning

Uppdaterad
Publicerad

När schimpanser mördar beror det oftare på bråk om territorium, honor eller mat än att de störts av människor, visar en ny studie.

En grupp forskare från bland annat University of Minnesota och Harvard har kartlagt 152 mord, där primater dödat varandra, för att få grepp om vilka de bakomliggande orsakerna var. Deras resultat publiceras i den vetenskapliga tidskriften Nature.

En känd teori är att de flesta primatmord orsakas av mänsklig påverkan, alltså att schimpanser och bonoboapor inte dödar andra av samma art i naturen, utan att det beteendet orsakas av störningar från människor.

Den konkurrerande teorin är att primater mördar andra för att själv få fördelar, alltså att de dödar den som hotar deras territorium, tillgång till mat eller partners.

Mordiska hannar

Forskarnas data kommer från 15 schimpansflockar och ett misstänkt mord i en bonoboflock. Det visar sig att hannar utgör 92 procent av förövarna, att offret i 66 procent av fallen kommer från en annan flock och att det oftast är hannar som mördas (73 procent av fallen), men att även ungar ofta är offer.

Antalet mord varierade mycket bland olika flockar, men oväntat nog var det inte de områden som påverkats mest av människor som var hårdast drabbade. Morden har heller inte ökat under senare år, trots att fler områden där det finns schimpanser numera påverkas av människor.

Forskarna lyckades alltså inte bekräfta teorin att människors påverkan leder till mord bland schimpanser. De drar i stället slutsatsen att det är andra faktorer som får schimpanser att döda varandra; främst att slå ut rivaliserande individer och förbättra sina egna livsförutsättningar.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.