Sexlivet dåligt åtta år efter första barnet

Uppdaterad
Publicerad

En studie med 820 Göteborgsföräldrar visar på ett torftigt sexliv, så långt som åtta år efter att de fått sitt första barn.

Både när det första barnet var ett halvår – och när det blivit fyra år – så upplevde föräldrarna att deras relation hade blivit sämre, jämfört med hur den var innan. Nu har forskarna följt upp familjerna, och det visar sig att sexlivet och relationen ofta är förvånansvärt dålig även åtta år efter att paren fick sitt första barn. Sexlivet har i genomsnitt inte blivit bättre utan ligger kvar på en låg nivå om man ser till genomsnittet.

Forskaren bakom studien, Tone Ahlborg vid Sahlgrenska Akademien, menar att det är förvånande att de som inte skaffat fler barn fortfarande har ett dåligt sexliv – även nu när barnet blivit så gammalt som åtta år.

Lika dåligt för enbarnsföräldrar

– Vi hade väntat oss att om man inte skaffade fler barn så hade man mer tid för varandra, och att det skulle vara gynnsamt för relationen, men så verkar det inte ha varit. Även de som inte fått ett nytt barn hade ett dåligt samliv. De hade å andra sidan också mindre tillit till varandra än dem som skaffat fler barn, säger Tone Ahlborg till SVT.

Sexlivet i föräldrarnas relation i studien låg på en konstant låg nivå – från första mätningen när barnet var ett halvår, över barnets 4-årsålder, ända till barnets 8-årsålder (hur det blir därefter vet vi inte av denna studie). Sensualitet i form av kramar och smekningar visar under denna åttaårsperiod en stadigt nedåtgående kurva, medan sexlivet snarare alltså från början parkerat sig på en låg nivå.

Generellt gällde för alla föräldrarna i studien att de hade sex i genomsnitt 1-2 gånger i månaden.

– Det är ju en genomsnittssiffra, så många hade sex mer sällan än så, och vissa förstås betydligt oftare också.

Sexbristen skadar relationen

Enligt Tone Ahlborg så är den uteblivna sexualiteten en varningsklocka för relationerna. Det dödar relationen och gör att man till slut kanske mer känner sig som syskon än som ett par.

– Om man aldrig kramas så frisätter man inte oxytocin, och har man inte heller sex så frisätter man absolut inget oxytocin, så sexualiteten behövs också som ett kitt för att relationen ska hålla.

Så vad är orsaken till att sexlivet tynar bort bland föräldrarna? Till det finns inte en enkel förklaring, menar Tone Ahlborg. Men det handlar om att föräldrarna prioriterar annat.

– Det finns ju många förklaringar. Det kan handla om att man är rädd för att barnen vaknar om man har sex. Men också att föräldrarna lägger fokus på annat än varandra. Dessutom jobbar man mycket och är trött. Småbarnsföräldrar har det tufft på arbetsmarknaden, det märks.

Diskgnabbet inte bra för sensuell stämning

Att ena parten får ta för stort ansvar för hemmet är också en typisk orsak.

– Man blir irriterad på varandra för att inte bägge hjälps åt. Om kvinnan, som det oftast är, gör merparten så är man inte redo för sex – helt enkelt för att man snarare går runt och är småarg.

Vissa av paren i studien har också hunnit skilja sig, och där är bristande kommunikation avgörande, menar Tone Ahlborg.

– De kommunicerar inte bra om sin besvikelse med varandra. En sak man kan göra är att prata på tu man hand, till exempel med en kopp te öga mot öga på kvällen. Inte när hela familjen sitter framför teven.

Förutom kommunikation borde svenska föräldrar bli bättre på att prioritera tid med varandra på tu man hand, kanske bli bättre på att samordna sig med andra föräldrar, föreslår hon.

– Man borde samordna sig med andra föräldrar och ta hand om varandras barn mer. Det är lite svenskt det här med att vi ska klara oss själva hela tiden. Om man inte unnar sig att hämta energi och kan bryta den onda cirkeln så får man inte den energi som behövs för gemenskap i sitt parförhållande.

– Trötthet är en jätteviktig faktor för att sexlivet inte fungerar. Och man är inte medveten om hur sårbar relationen är – speciellt för småbarnsföräldrar där det finns så mycket man kan skapa konflikter kring.

Av någon anledning uppger ändå majoriteten av föräldrarna i studien att de är nöjda med sitt samliv, trots att deras sexualitet och sensuella samvaro sjunkit till en låg nivå. Men varför dessa föräldrar ändå uppger sig vara nöjda – det förtäljer inte forskarnas siffror.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.